Macovei: Domnule Chiţoiu, România, nu dumneavoastră, este pusă într-o situaţie jenantă

Monica Luiza Macovei,europarlamentar PDL
Monica Luiza Macovei,europarlamentar PDL (Epoch Times România)

Europarlamentarul PDL Monica Macovei i-a acuzat marţi, pe blogul personal, pe social-democraţi că îl ascund de justiţie pe fostul Ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu, acuzat de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat în dosarul "Carpatica".

Camera Deputaţilor a respins marţi prin vot secret, cererea procurorilor anticorupţie de ridicare a imunităţii fostului Ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu, în vederea începerii urmăririi penale. Cum PNL, PDL şi PP-DD au anunţat că vor vota pentru începerea urmăririi penale a acestuia, ceilalţi au păstrat tăcerea. La numărătoarea finală, 248 de deputaţi au votat „împotriva” cererii Parchetului, 108 „pentru”, iar 4 voturi au fost anulate.

„PSD îl ascunde pe Daniel Chiţoiu de justiţie. Deputaţii PSD au fost vioara întâi în Parlament în acţiunea de sustragere a deputatului liberal Daniel Chiţoiu de răspundere în faţa justiţiei. Votul de astăzi a fost în acord cu declaraţiile lui Victor Ponta privind „cultura organizaţională” care uneşte politicienii PSD împotriva justiţiei. Daniel Chiţoiu a spus astăzi în plen că este „într-o situaţie jenantă” pentru că este acuzat de procurori că sprijină „un grup infracţional organizat”, în timp ce, ca ministru, ar fi avut alte atribuţii. Este adevărat că miniştrii nu au atribuţii să sprijine „grupuri infracţionale organizate”, dar pare că miniştrii guvernelor Ponta s-au ocupat în special cu asta, contrar atribuţiilor lor legale”, a declarat Monica Macovei.

Europarlamentarul PDL i-a transmis lui Daniel Chiţoiu că de fapt România este cea care este pusă într-o situaţie jenantă, nu el.

Din probele administrate de procurori DNA a rezultat că, în calitate de ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu s-ar face vinovat de iniţierea proiectului de ordonanţă de urgenţă care a permis înlocuirea lui Daniel Tudor din funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, în scopul înlocuirii acestuia cu Marian Mârzac, "care urma sa garanteze, în mod fraudulos, protecţia intereselor financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A." Prin această ordonanţă, Chiţoiu a adus vătămări atât intereselor Guvernului şi ASF cât şi lui Daniel Tudor, care a fost nevoit să demisioneze din funcţia ocupată.

Domnule Chiţoiu, adevărul este că România, nu dumneavoastră, este pusă într-o situaţie jenantă prin refuzul majorităţii parlamentarilor de a lăsa procurorii să îşi ducă anchetele până la capăt. Aţi blocat justiţia, faceţi un rău imens României

Monica Macovei a amintit că tot astăzi, ANI a cerut aplicarea sancţiunii disciplinare de revocare din funcţie a parlamentarilor Daniel Mora şi Ştefan Bucur Stoica, conform deciziilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit cărora cei doi s-au aflat în stare de incompatibilitate şi timp de 3 ani nu au voie să ocupe funcţii de demnitate publică. De asemenea, pe 7 martie 2014 ICCJ a decis în mod irevocabil că senatorul Liviu Pop este şi el incompatibil.

„Parlamentul are obligaţia să aplice deciziile irevocabile ale Înaltei Curţi în cazul celor 3 şi să constate încetarea calităţii de parlamentar”, a precizat aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne