"Mă simt frate cu cei care mă înconjoară" - Mihai Şora, onorat cu premiul "Cetăţeanul European 2018"

Mihai Şora
Mihai Şora (Epoch Times)

Filozofului Mihai Şora i-a fost decernat premiul "Cetăţeanul European 2018", în cadrul unei ceremonii organizate, vineri, de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România.

Cu ocazia evenimentului, Mihai Şora a răspuns câtorva întrebări adresate de moderatoare.

De unde aveţi energia pentru a apăra tânăra democraţie a României zi şi noapte?

Mihai Şora: "Nu stiu de unde o am, sper să o am, aşa cum se vede... Mă simt frate cu cei care mă înconjoară, îmi place să cred că de la ei îmi iau energia pe care încerc să o valorific spre binele tuturor."

Ce înseamnă acest premiu pentru dvs?

Mihai Şora: "Acest premiu e pentru mine un imbold de a merge mai departe pe calea pe care o apucasem deja. O solidaritate cu cei care mă înconjoară, şi pe care îi simt ca făcând împreună cu mine o singur comunitate. Le sunt recunoscător!"

Aveţi câţiva invitaţi cu dvs în sală, aş vrea să vă întreb cine sunt (elevi, copii)?

Mihai Şora: "Nu ştiu dacă cunosc fiecare individ în parte, dar sunt o comunitate la care mă simt afiliat. Afinitate cu cei proaspeţi care nu au suferit încă de pe urma implicării lor în treburile lumii şi o fac cu disponibilitate totală. Mă simt alături de ei."

De ce e important să li se explice Europa copiilor?

Mihai Şora: "E important pentru că suntem europeni, facem parte organic din acest continent care este o cultură desfăşurată de-a lungul a câtorva milenii. Pe acest plan suntem solidari, din acest motiv suntem europeni. Europa este un destin comun pentru zeci şi sute de milioane de oameni cu care noi suntem solidari."

Sunt foarte mulţi, încep să fie prea mulţi cei care contestă Europa. Ce le spunem?

Mihai Şora: "În primul rând trebuie să le facem faţă, să nu îi lăsăm aşa, în plata Domnului, ci să reacţionăm şi să apărăm valorile europene, sunt valorile care ne-au constituit şi fără de care ne lăsăm în zoaia unei absorbţii. Trebuie să avem aceste valori ca ghid care să ne călăuzească, să ne arate direcţia spre care înaintăm şi să nu încetăm să o facem."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne