Lupu, Filat şi Streleţ ar putea rămâne fară paşaport diplomatic la propunerea PCRM

Unele persoane de demnitate publică din Moldova ar putea rămâne fără paşapoartele diplomatice. Cu o propunere în acest sens au venit vineri deputaţii comunişti.
Parlamentul RM
Parlamentul RM (Epoch Times România)

Printre cei vizaţi s-ar număra preşedintele, prim-ministrul şi preşedintele parlamentului, în cazul în care aceştia ar fi fost demişi pentru încălcarea Constituţiei, prin moţiuni de cenzură sau pentru suspiciuni de corupţie.

Astfel, deputaţii Anatol Zagodornîi, Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc şi Boris Golovin au înregistrat la Secretariatul Parlamentului acest proiect de lege, declarând că „dreptul de a deţine paşaport diplomatic „pe viaţă” este un privilegiu şi nu o normă, or paşaportul diplomatic este actul de identitate eliberat persoanelor pentru ieşire şi intrare în Republica Moldova în vederea îndeplinirii unor misiuni diplomatice şi consulare sau altor funcţii oficiale peste hotare în interesul statului”.

„Cetăţenii Republicii Moldova care au ocupat funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, preşedinte al Parlamentului, de prim-ministru, în caz de demitere din funcţie în legătură cu săvârşirea unor fapte prin care s-au încălcat prevederile Constituţiei, de revocare sau de demisie în legătură cu exprimarea neîncrederii Guvernului de către Parlament nu au dreptul de a deţine paşaport diplomatic”, au propus deputaţii PCRM, citaţi de Realitatea.md.

În cazul în care legea va fi votată, fostului preşedinte al Parlamentului Marian Lupu şi foştilor premieri Vlad Filat şi Valeriu Streleţ, demişi prin moţiuni de cenzură le vor fi ridicate paşapoartele diplomatice. Şi dacă Lupu şi Filat deţin paşapoarte diplomatice fiind şi deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, atunci ar rămâne doar Streleţ cel care ar urma să fie privat de un astfel de paşaport.

Potrivit sursei citate, fostul preşedinte al Parlamentului, Marian Lupu a fost demis la 25 aprilie 2013. La scurt timp, la 5 martie 2013, prin moţiunea de cenzură a fost demis şi fostul premier, Vlad Filat, fiind urmat de Valeriu Streleţ, demis la 29 octombrie 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe