Lupta pentru dizolvarea PSD-ALDE, în plină desfăşurare. Cetăţenii anunţă o victorie importantă

Procesul pentru dizolvarea PSD-ALDE ia o întorsătură neaşteptată şi de mare importanţă: CCR va fi sesizată pe tema neconstituţionalităţii articolelor de lege care le interzic practic cetăţenilor să ceară dizolvarea pe cale judecătorească a unui partid politic.
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, presedintii Camerei Deputatilor, respectiv a Senatului
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, presedintii Camerei Deputatilor, respectiv a Senatului (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Mai multe persoane s-au gândit de-a lungul vremii (şi unele chiar au încercat) să ceară dizolvarea PSD în instanţă dar s-au izbit de legea partidelor, lege care prevede că doar Ministerul Public poate iniţia un astfel de demers. Acest lucru s-ar putea însă schimba. Mai exact, Irina Chicoş, româncă din diaspora şi alţi câţiva români care i s-au alăturat într-un proces vizând dizolvarea PSD-ALDE, au reuşit să-i convingă pe magistraţii Tribunalului Bucureşti să sesizeze Curtea Constituţională pe tema neconstituţionalităţii articolelor din legea partidelor care nu le permit cetăţenilor să ceară dizolvarea unui partid.

Articolele de lege asupra cărora CCR e chemată să se pronunţe sunt art. 45 şi art 46 alin. 2 din legea 14/2003 care prevăd că:

Art. 45. - Curtea Constituţională hotărăşte asupra contestaţiilor care au ca obiect constituţionalitatea unui partid politic, potrivit art. 30 alin. (7), art. 37 alin. (2) şi (4) şi art. 144 lit. i) din Constituţie, cu procedura stabilită în Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată.

Art. 46. - (1) Un partid politic se dizolvă pe cale judecătorească în următoarele condiţii:

a) când se constată încălcarea prevederilor art. 30 alin. (7) şi ale art. 37 alin. (2) şi (4) din Constituţie, de către Curtea Constituţională, precum şi ale art. 3 alin. (3) şi (4) din prezenta lege;
b) când scopul sau activitatea partidului politic a devenit ilicită ori contrară ordinii publice;
c) când realizarea scopului partidului politic este urmărită prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice;
d) când partidul urmăreşte alt scop decât cel care rezultă din statutul şi programul politic ale acestuia;
e) ca urmare a inactivităţii constatate de Tribunalul Bucureşti conform art. 47 alin. (1);
f) ca urmare a neîndeplinirii obiectivelor stabilite la art. 1 şi 2, constatată de Tribunalul Bucureşti conform art. 48;
g) ca urmare a aplicării art. 26.

(2) Cererea de dizolvare se adresează Tribunalului Bucureşti de către Ministerul Public şi se soluţionează potrivit normelor de procedură stabilite la art. 26 alin. (2)-(5).

"Noi am reuşit să obţinem o decizie a Tribunalului Bucureşti prin care va fi sesizată CCR în legătură cu neconstituţionalitatea celor două articole din legea 14 care nouă nu ne permit să avem un proces. Este foarte foarte important că am reuşit să ajungem acolo căci legea 14 ar putea fi schimbată şi atunci nu mai depinde nimeni de Ministerul Public şi în momentul în care un partid începe să lucreze împotriva voinţei şi intereselor unui popor atunci orice instituţie, orice cetăţean are dreptul să facă un proces pe cont propriu.

Eu vreau să creez un precedent care va da posibilitatea tuturor să îşi apere ţara în momentul în care ne confruntăm cu un nou PSD! Pentru că PSD poate muri mâine, cum a murit PCR, cum a murit apoi FSN, PDSR şi s-a născut PSD. PSD poate muri peste 2 ani şi peste 4 poate veni noul PSD. Iar eu va trebui să am dreptul să pot să îmi apăr ţara în momentul în care tu (partid n.r.) îţi încalci statutul, programul de guvernare şi voinţa populară! În momentul în care tu nu mai reprezinţi interesele ţării, interesele statului faţă de partenerii externi, atunci cetăţenii trebuie să aibă dreptul să îşi apere ţara", a explicat Irina Chicoş pentru Epoch Times.

Cât despre faptul că astfel de precedente ar putea fi periculoase, Irina opinează că nu este cazul. Nu orice cetăţean care se trezeşte dimineaţa supărat pe un partid va putea să-l şi dizolve, procesele de acest gen sunt complicate, trebuie aduse dovezi etc., susţine românca.

Decizia pronunţată marţi de Tribunalul Bucureşti:

"Soluţia pe scurt: Admite cererile formulate de petenta Chicoş Irina şi de intervenineţii Forta Moldova şi Cotirlan Simioniuc Costel. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 45 alin. 2 şi art. 46 alin. 2 din Legea nr. 14/2003. Respinge cererea formulată de Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti de suspendare a cauzei în temeiul art. 413 alin. 1 pct. 1 C.proc.civ., până la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate, ca neîntemeiată. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 10.07.2018. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a petentei Chicoş Irina şi a intervenienţilor principali Bulai Gogoman Vasile, Mioc George, Secara Zaharia, Flueras Ion şi Forta Moldova, invocată de intimatele PSD şi ALDE. Respinge cererea principală formulată de petenta Chicoş Irina, precum şi cererile de intervenţie principale, formulate de intervenienţii principali Bulai Gogoman Vasile, Mioc George, Secara Zaharia, Flueras Ion şi Forta Moldova, în contradictoriu cu intimatele PSD şi ALDE, ca fiind formulate de persoane fără calitate procesuală activă. Respinge cererile de intervenţie accesorii formulate de intervenienţii Cotirlan Simioniuc Costel şi Popa Iulian, ca neîntemeiate. Cu drept de apel, în termen de 5 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 10.07.2018."

Concret, cetăţenii au cerut suspendarea dosarului până la pronunţarea deciziei CCR, Ministerul Public le-a susţinut cererea iar Tribunalul s-a pronunţat împotrivă. Însă, cel mai important lucru, susţine Irina Chicoş, este că judecătorii au admis sesizarea CCR pe tema excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 45 alin. 2 şi art. 46 alin. 2 din Legea nr. 14/2003.

Procesul pentru dizolvarea PSD-ALDE

Reamintim că pe 15 ianuarie, chiar în ziua în care social-democraţii şi-au dat jos cel de al doilea premier, Irina Chicoş a depus, prin avocat, la Tribunalul Bucureşti, o cerere de desfiinţare a PSD şi ALDE. Irinei, româncă stabilită la Roma, i s-au alăturat alţi circa 80 de petenţi.

Referitor la motivaţia Irinei Chicoş, aceasta susţine că, deşi trăieşte departe de casă şi nu intenţionează să se mai întoarcă aici, vrea să facă ceva pentru ţara ei, unde, PSD şi ALDE, crede ea, vor rupe ţara în două şi o vor face praf. Potrivit Irinei, în loc să lucreze pentru popor, cele două formaţiuni acţionează împotriva intereselor acestuia.

Irina arată în cererea sa că art.41 din Legea 47/1992 stipulează că ”(1) Partidele politice pot fi declarate neconstituţionale în cazurile prevăzute de art.40 alin.(2) din Constituţie, republicată, şi susţine că PSD şi ALDE au încălcat grav prevederile respectivului articol, motiv pentru care cere desfiinţarea lor:

"Au fost încălcate în mod flagrant prevederile art. 40 alin 2 şi alin 4 din Constituţia României care prevăd următoarele: “Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale” - se precizează în cerere.

Românca mai arată în cerere că PSD şi ALDE duc un război împotriva statului de drept prin instabilitatea legislativă şi lipsa de predictibilitate a politicii generale economice şi legislative.

De asemenea, Irina mai acuză că în "anul 2014 în cadrul scrutinului pentru alegerea Preşedintelui României, în mod activ PSD şi liderii partidului, prin intermediul miniştrilor de externe de la acea vreme Titus Corlăţean şi Teodor Meleşcanu, au împiedicat votul românilor din Diaspora. Singura entitate care a avut de câştigat din împiedicarea votului a cel puţin câteva zeci de mii de cetăţeni români a fost PSD, care a încercat să deturneze procesul electoral democratic, în interes propriu, pentru câştigarea alegerilor, în detrimentul cetăţenilor români, fără a ţine seama de votul majorităţii."

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne