Lukoil îşi reporneşte rafinăria de la Ploieşti

(NIKOLAY DOYCHINOV/AFP/Getty Images)

Rafinăria Lukoil Ploieşti a notificat, vineri, Garda de Mediu Prahova asupra începerii procedurii de pornire a instalaţiilor tehnologice, relatează Agerpres.

"Începând de azi vor intra în procedura de repornire a instalaţiilor. Au trimis notificarea în această dimineaţă", a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Prahova, Daniela Tudorache, pentru Agerpres.

Potrivit sursei citate, în document se menţionează că, pe perioada regimului tranzitoriu de pornire, rafinăria va monitoriza prin laboratorul său emisiile la limita amplasamentului.

Reamintim că la Lukoil au avut loc săptămâna trecută percheziţii într-un dosar vizând infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul estimat ridicându-se la 230 de milioane de euro. De asemenea, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de directorul general al Petrotel Lukoil, Andrei Bogdanov şi s-a instituit măsura preventivă a controlului judiciar.

Pe 2 octombrie, anchetatorii au dispus măsura sechestrului asigurator pe bunurile şi conturile Lukoil, ceea ce a declanşat o reacţie dură din partea Ambasadei ruse la Bucureşti. La rândul său, premierul Ponta a ieşit cu declaraţii publice, insinuând că, prin decizia sechestrului, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti pun în pericol salariile a 3500 de angajaţi Lukoil (în realitate în companiile investigate de procurori lucrează doar 1156 de persoane, potrivit Hotnews).

Sechestrul a fost parţial ridicat după declaraţiile lui Ponta, iar ruşii au continuat să joace tare, Lukoil ameninţând că vor pleca din România dacă sechestrul nu este ridicat total până vineri, adică azi.

"Lukoil va lua decizia de a închide definitiv rafinăria Petrotel Ploieşti dacă, până vineri, procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile şi pe patrimoniul companiei, declara miercuri Vladimir Nekrasov, prim-vicepreşedintele grupului Lukoil.

Joi, cu o zi înainte de expirarea "ultimatumului" dat de ruşi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Băsescu a catalogat presiunea exercitată asupra justiţiei şi a statului român de către compania Lukoil drept o "abordarea de tip putinian", subliniind că grupul rus fie respectă legile din România, fie să se întoarcă la Moscova dacă nu le convin legile de aici.

"Justiţia noastră e în faţa unui şantaj, a unei presiuni şi doamne fereşte să se cedeze la ea, mâine aflăm că nici Petrom nu mai are profit, nu mai face nimeni profit că aşa se poartă dacă eşti străin. Nu e joacă. Îndrăzneala celor care au dat mesajul că ne gândim până vineri ... ia plecaţi băieţi, dacă nu respectaţi legile statului, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria", şi-a încheiat discursul preşedintele Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne