Lucian Isar s-a întâlnit la Oslo cu reprezentanţi ai Fondului Guvernamental de Pensii al Norvegiei
Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, s-a întâlnit cu doi reprezentanţi ai Fondului Guvernamental de Pensii al Norvegiei, cel mai mare fond suveran din lume, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
"Aflat, în perioada 2-3 iulie, la Oslo pentru o serie de discuţii cu oficiali guvernamentali şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din Norvegia, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, s-a întâlnit cu Trond Grande, Director General Adjunct si Dag Drydal, Director pentru Operatiuni Strategice ai Fondului Guvernamental de Pensii al Norvegiei, cel mai mare fond suveran din lume", se spune în comunicat.
Vizita ministrului Lucian Isar în Norvegia se înscrie în seria acţiunilor demarate de MECMA în vederea promovării şi susţinerii intereselor businessului românesc in relaţia cu mediile de afaceri străine şi atragerea de investiţii străine pe piaţa românească.
Fondul Guvernamental de Pensii Global („fondul petrolier”) este un fond de investiţii, în care este depus surplusul de profit realizat de către companiile petroliere ce desfăşoară activităţi în Norvegia. Reprezintă 1% din piaţa globală de capital, iar cu 1,78 % din valoarea pieţelor europene reprezintă cel mai mare proprietar de capital (stock owner) din Europa. Acţiunile Fondului sunt acţiuni de stat garantate, cu un rating de triplu A.
Valoarea de piaţă a Fondului la sfârşitul anului 2011 a fost de 3312 miliarde NOK (circa 560 miliarde USD), reprezentand aproximativ 137% din PIB-ul Norvegiei pentru 2011. Ministerul de Finanţe norvegian estimează că Fondul va ajunge la 4 334,3 miliarde NOK (717 miliarde USD) la sfârşitul lui 2014.
Scopul Fondului petrolier este de a investi anumite părţi din profitul realizat de către sectorul petrolier norvegian, generat din taxele plătite de companii, din taxele de obţinere a licenţelor de explorare, cât şi din dobânda fianciară directă a statului şi din dividendele obţinute din partea companiei Statoil (care este parţial cu capital de stat).
Începând cu anul 1998, Fondului i s-a permis să investească până la 40% din portofoliul său în bursa internaţională, iar din 2007 s-a decis ridicarea procentului la 60%, lucru realizat din iunie 2009. Guvernul norvegian a decis ca, începând cu 2010, 5% din Fond să fie investit în proprietăţi imobiliare.