Liderul iranian sfidează avertizările SUA şi promite lansarea a doi sateliţi în spaţiu

Preşedintele iranian Hassan Rohani
Preşedintele iranian Hassan Rohani (Michael Gruber/Getty Images)

Iranul va plasa în curând doi sateliţi pe orbită cu ajutorul unor rachete de producţie internă, a afirmat preşedintele Hassan Rohani, în ciuda temerilor americanilor că lansările ar putea ajuta la dezvoltarea rachetelor balistice iraniene, potrivit RFE/RL.

„În curând, în următoarele săptămâni, vom trimite doi sateliţi în spaţiu folosind rachetele noastre de producţie internă”, a precizat Rohani joi în timpul unei comemorări a răposatului preşedinte Akbar Hashemi Rafsanjani.

Totuşi, liderul iranian nu a oferit alte detalii privind rachetele sau sateliţii.

La începutul acestei luni, secretarul de stat american Mike Pompeo a avertizat Iranul să nu dea curs planurilor „provocatoare” de lansare a trei rachete, numite Vehicule Spaţiale (SLV - Space Launch Vehicle), afirmând că acestea sunt „practic identice” cu rachetele balistice capabile nuclear şi că încalcă Rezoluţia 2231 adoptată de Consiliul de Securitate al ONU.

„SUA nu va sta pur şi simplu să privească cum politicile distructive ale regimului iranian pun în pericol stabilitatea şi securitatea internaţională”, a susţinut Pompeo într-o declaraţie făcută în 3 ianuarie.

Rezoluţia, care are legătură cu acordul nuclear semnat în 2015 de Iran şi şase puteri mondiale, a cerut Teheranului „să nu se implice în nicio activitate legată de rachete balistice proiectate să poată livra arme nucleare”

Teheranul, care consideră programul său spaţial ca fiind o problemă de mândrie naţională, insistă că vehiculele sale spaţiale şi testele sale de rachete nu încalcă prevederile rezoluţiei 2231, adăugând că va continua cu aceste activităţi.

În mod tipic, Iranul prezintă realizările din programul său spaţial, în luna februarie, în timpul aniversării Revoluţiei Islamice din 1979, care a adus la putere actualul regim dominat de cler.

Iranul a trimis câţiva sateliţi cu viaţă scurtă pe orbita Pământului în ultimul deceniu şi, în 2013, a lansat o maimuţă în spaţiu.