Liberalii reformatori pot pretinde la o fracţiune în parlament

Epoch Times România
16.05.2013

Liberalii reformatori pot pretinde la o fracţiune în cadrul Parlamentului. Excluderea acestora din cadrul Partidului Liberal este ilegală. Acest lucru reiese din analiza efectuată de direcţia juridică a Aparatului Parlamentului la cererea preşedintelui fracţiunii PL din partea reformatorilor - Ion Hadârcă. El a solicitat să fie stabilită legalitatea excluderii grupului reformatorilor din fracţiunea PL.

Potrivit Agenţiei "INFOTAG", şeful direcţiei juridice al Aparatului Parlamentului, Ion Creangă a declarat, joi, în cadrul şedinţei Legislativului, că "fracţiunile se consideră a fi organe lucrative ale Parlamentului şi sunt independente faţă de partide".

"După recunoaşterea mandatului, deputatul este liber de orice obligaţiuni şi dependenţe juridice de formaţiunea politică cu care a ajuns în Parlament. Din momentul alegerii, deputatul munceşte pentru binele cetăţenilor şi este reprezentant al puterii legislative indiferent de apartenenţa partinică", a comunicat el.

Creangă a specificat că "deputatul în cadrul fracţiunii este dependent doar de programul electoral cu care a mers în alegeri şi nu poate fi dependent de partid".

Totodată, Creangă a ţinut să specifice că "deciziile în cadrul fracţiunilor parlamentare sunt adoptate cu majoritatea voturilor în baza regulamentului intern al fracţiunii. În cazul în care un asemenea regulament nu există, deciziile se iau în baza principiilor generale de drept".

El a recomandat Parlamentului să adopte modificările generale în Regulament pentru a stabili modalitatea exactă de funcţionare a fracţiunilor.

"INFOTAG" precizează: Scandalul în interiorul Partidului Liberal a izbucnit în momentul în care un grup de liberali, printre care şi deputaţi, care s-au numit reformatori, au cerut schimbarea conducerii formaţiunii. Ei au propus ca locul lui Mihai Ghimpu să fie preluat de Dorin Chirtoacă. În replică, Ghimpu a exclus toţi deputaţii reformatori din rândul PL, iar cei cinci deputaţi au fost excluşi şi din rândul fracţiunii. Iniţial, fracţiunea PL era compusă din 12 deputaţi. Până la ora actuală deputaţii nu pot împărţi fracţiunea şi ambele tabere au câte un preşedinte şi secretar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor