Leonard Orban: UE are două soluţii - mai multă integrare sau disoluţie

Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban.
Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban. (www.gov.ro)

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a arătat, luni, că discuţiile din acest moment la nivelul european au o miză importantă: fie mai mult integrare, spre o uniune bancară, fiscală şi politică, fie disoluţie.

”Din ce în ce mai mult se vorbeşte la nivel european de un aşa-numit plan de salvare al UE, deci vă rog să remarcaţi nu al zonei euro, care, în principiu ar trebui să aibă câteva elemente fundamentale: să conducă spre reforme structurale comune, să inducă politici bugetare integrate, să conducă spre o uniune bancară, de asemenea, spre o uniune fiscală şi, pe termen lung, spre o uniune politică”, a declarat Orban, la dezbaterea ”Semestru european: componentă a reformei guvernanţei economice europene”, organizată de Institutul European din România.

Acest plan ar urma să fie prezentat la Consiliul European din 28 şi 29 iunie.

”E evident că acest pachet care ar urma să fie pus pe masă nu va putea să fie adoptat pe termen scurt şi foarte scurt.
Aşteptările sunt din ce în ce mai mari. Decizii importante nu vor putea fi luate în iunie şi, probabil, vor fi luate până la sfârşitul acestui an. Pentru că ceea ce se discută în momentul de faţă are o miză extraordinară. Are o miză de mai multă integrare, mult mai multă integrare, sau de nu, disoluţie. Am ajuns în situaţia în care asta este dilema cu care ne confruntăm. N-avem decât o singură soluţie, dacă vrem să menţinem ceea ce am avut până în prezent şi dacă vrem să consolidăm UE şi zona euro”, a avertizat ministrul MAEur.

Leonard Orban a punctat că UE dă impresia că se peticeşte prin deciziile pe care le ia pentru a ieşi din criză.

”E evident că disfuncţionalităţile şi erorile de design de la nivelul zonei euro au generat situaţii extrem de complicate, imaginea e că, din ce în ce mai mult, se peticeşte şi cu fiecare petic care se pune din ce în ce mai mult întreaga structură este mai slăbită”, a spus Orban.

”Numai peticind, mai punând un petic aici, mai salvând o ţară, mai salvând sectorul bancar dintr-o anumită ţară nu vom rezolva probleme de substanţă, problemele de fond cu care ne confruntăm. Tocmai de aceea, va trebui ca pachetul care va fi pus pe masă (...) să fie cât de ambiţios posibil. Pentru că e evident, din punctul meu de vedere, că dacă nu ne vom duce spre o uniune bancară, dacă nu ne vom duce spre o uniune fiscală, nu imediat, dar pe termen mediu şi pe termen lung, şi până la urmă către o uniune politică, mi-e greu să văd soluţii prin care zona euro să mai supravieţuiască în perioada viitoare”, a subliniat oficialul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne