Legislativul spaniol respinge prerogativa convocării unui referendum pentru Catalonia (revista presei spaniole)

Vedere generală a Parlamentului spaniol.
Vedere generală a Parlamentului spaniol. (JAVIER SORIANO/AFP/Getty Images)

Congresul Deputaţilor a respins propunerea Stângii Republicane Catalane (ERC) de a ceda executivului regional catalan prerogativa convocării de referendumuri, după cum consemnează miercuri cele mai importante cotidiene spaniole.

Cotidianul El Mundo scrie că 86% dintre deputaţi avertizează că nu există o suveranitate catalană, după ce reprezentanţii partidelor de la centru şi-au adunat voturile împotriva respective propuneri. Cotidianul menţionat subliniază faptul că rezultatul votului indică foarte clar că nu există nicio îndoială cu privire la răspunsul constituţional dat 'sfidărilor secesioniste' venite dinspre executivul regional catalan.

Congresul respinge propunerea de a ceda executivului regional catalan dreptul de a convoca referendumuri, scrie şi cotidianul La Vanguardia, cu precizarea că partidele spaniole mari, PP şi PSOE. afirmă faptul că această comunitate autonomă, Catalonia, nu este nici suverană, şi nici nu poate decide asupra propriului viitor.

Visul urât al independenţei, titrează cotidianul La Razon, tot cu referire la faptul că legislativul a respins cu 276 de voturi propunerea ERC, sprijinită în schimb de naţionaliştii catalani, cei basci, şi alte formaţiuni minoritare.

Fondul Monetar Internaţional se teme că prima de risc a Spaniei va ajunge la 750 de puncte, scrie cotidianul El Pais pe prima pagină a ediţiei tipărite de miercuri. FMI mai arată că guvernul de la Madrid ar trebui să ceară deja pachetul de salvare financiară pentru a frâna deteriorarea situaţiei, şi prevede o scădere puternică a fluxului creditelor până în 2017 în Spania.

Vizita cancelarului german Angela Merkel a dezlănţuit germanofobia în Grecia, anunţă cotidianul ABC, după ce mii de manifestanţi au protestat pe străzile Atenei împotriva sacrificiilor impuse de Europa şi susţinute de Germania.

Creşte foamea în Occident, avertizează cotidianul catalan El Periodico, odată cu punerea în aplicare, de către Crucea Roşie, a unei campanii urgente de strângere de fonduri, din cauza creşterii cererii în cantinele sociale din Spania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe