Legile Justiţiei. Scandal uriaş în Senat: Deputaţi USR, opriţi de bodyguarzi să intre în plen

Mii de magistraţi şi-au exprimat dezacordul faţă de modificarea legilor Justiţiei, unii dintre ei chiar au ieşit în stradă. Societatea civilă a protestat şi ea. Cu toate acestea, PSD/ALDE au mers mai departe cu adoptarea mult criticatelor legi. Pe repede-înainte.
Protest USR în Senat
Protest USR în Senat (USR)
Loredana Diacu
20.12.2017

UPDATE: A doua lege a Justiţiei - legea 304 - a fost adoptată pe repede-înainte cu voturile majorităţii PSD/ALDE. Amendamentele Opoziţiei au fost repinse, proiectul trecând în forma livrată de celebra comisie condusă de autorul OUG 13, Florin Iordache.

Una din cele mai criticate prevederi din această lege este înfiinţarea unei direcţii speciale care va investiga infracţiunile comise de magistraţi, direcţie care este văzută ca o noua SIPA, practic un instrument ce va putea fi folosit pentru intimidarea magistraţilor ce nu răspund la comenzi. Această secţie va fi condusă de un procuror-şef numit şi revocat de CSM.

Anterior votului, USR-iştii au proiectat pe un ecran imagini de la protestele cetătenilor, pentru ca parlamentarii puterii să aibă dimensiunea a ceea ce se întâmplă în stradă. Acest lucru nu a schimbat însă opinia majorităţii parlamentare.

* * *

După ce ieri au adoptat, pe repede-înainte, prima dintre legile Justiţiei - statutul magistraţilor - senatorii Puterii se pregătesc, miercuri, să facă acelaşi lucru şi cu celelalte două legi, respectiv legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi 317/2004 privind funcţionarea CSM. Opoziţia a cerut amânarea dezbaterii celor două acte normative, acuzând încălcarea regulamentului. Cererea lor a fost respinsă de majoritatea PSD/ALDE.

La fel ca ieri, şi şedinţa de astăzi a debutat cu scântei. Mai mulţi deputaţi de la Uniunea Salvaţi România s-au trezit că accesul în sala de plen nu le este permis, deşi sunt iniţiatori de amendamente.

"Au pus bodyguarzi la intrarea la Senat! USR încearcă să intre - avem dreptul, regulamentar, să fim acolo. Oamenii nu sunt de la SSP, sunt de la afaceri interne, aşa am auzit. Colegii mei au sunat SPP să vină să ne asigure accesul în sala de plen la Senat unde putem susţine amendamente conform regulamentului. Nu se opresc din abuzuri!", acuză deputata Cosette Chichirău, care a filmat evenimentele. (Înregistrarea video aici)

Cu ajutorul presei, deputaţii au reuşit finalmente să urce într-unul dintre balcoanele rezervate jurnaliştilor. Iniţial nu li se dăduse voie nici acolo. Interesant este că deputaţii au făcut cerere acum 2 zile cerând să li se permită accesul în balon, aşa cum prevede regulamentul, dar răspunsul a fost negativ, pe motiv că balconul, cu 60 de locuri, ar fi ocupat. Evident, astăzi acolo nu era nimeni.

Finalmente, deputaţilor USR, care au acuzat conducerea Parlamentului de „bolşevism”, după ce nu au fost lăsaţi nici măcar la balconul presei, li s-a spus că li se va permite accesul în sala de plen când va veni timpul să îşi prezinte amendamentele.

Între timp, senatorii USR au venit la şedinţă aducând - aşa cum s-a procedat şi ieri - celebrele pancarte galbene în formă de mână pe care scrie Toţi pentru Justiţie.

La începutul şedinţei, PNL, USR şi PMP au solicitat amânarea dezbaterii celor două legi.

"Propun să amânăm votul până la 1 februarie pentru a exista timpul necesar să fie analizate modificările. Dacă nu se acceptă retragerea de pe ordinea de zi a celor două legi, PMP nu va participa la lucrările Senatului”, a declarat senatorul PMP Traian Băsescu, citat de News.ro.

La rândul lor, liberalii au cerut acelaşi lucru, acuzând încălcarea regulamentului.

"Nu putem să încălcăm la infinit regulamentul. Raportul se trimite plenului cu cel puţin trei zile lucrătoare înainte de dezbaterea în plen. Acest raport trebuia distribuit de vineri, dar a fost distribuit azi-dimineaţă, ca şi ieri de altfel la legea 303/2004”, a declarat şi senatorul PNL Mario Oprea.

Solicitările opoziţiei au fost însă respinse prin vot de majoritatea PSD - ALDE - UDMR. Senatul este Cameră decizională în cazul ambelor acte normative.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor