Lectii de viata: fericit este cel care are putine dorinte

Firisoare de iarba la marginea unui lac.
Firisoare de iarba la marginea unui lac. (www.paulaflorescu.ro)

Pe multi ii ingrijoreaza lipsa posibilitatii satisfacerii dorintelor lor. Desi incearca sa scape de aceasta anxietate, ei nu-i pot determina cauza reala.

Daca sunt intrebati de ce sunt suparati sau nefericiti, ei raspund cam asa: "Seful este prea rautacios, prietenii nu sunt de incredere, copiii nu pot merge la o scoala prestigioasa, sotul sau parintii sunt prea zgarciti etc." Toti acesti oameni au o trasatura comuna: ei sunt preocupati excesiv de pierderi si castiguri personale si transfera vina pentru propriile lor probleme asupra altora. Ei nu cauta niciodata cu adevarat propriile neajunsuri sau greseli.

Majoritatii oamenilor le este greu sa reziste diferitelor tentatii, atunci cand vine vorba de dorinte. Cand goana dupa lucrurile materiale este in constanta ascensiune, devin confuzi. Dorintele oamenilor sunt fara limite. Daca oamenii nu-si pot remarca superficialitatea aspiratiilor, nu vor putea scapa niciodata de griji. Cum o dorinta este indeplinita, apare urmatoarea.

O legenda chineza vorbeste despre imparatul Sutszun. Se spune ca el era deranjat de diferite dorinte. El il respecta pe Hueychzhun, un mentor budist din Nanyang, si spera ca acesta il va ajuta sa scape de griji. Intr-o zi imparatul Sutszun l-a intrebat cum sa-l ajute sa-si poata satisface dorintele". Hueychzhun a raspuns: "Maiestate, vedeti un nor roz deasupra palatului? Poate garda imperiala sa-l ia din cer si sa-l aduca in sala?". Imparatul Sutszun a raspuns cu tristete:" Desigur ca nu ".

Hueychzhun a spus oftand: "Oamenii cer diverse lucruri de la Buddha. Unii cer onoruri si posturi inalte, in timp ce altii aspira la avere si longevitate, altii viseaza sa gaseasca linistea perfecta a mintii. Cat de multi oameni doresc sa se imbunatateasca, pentru a deveni un Buddha?" Imparatul l-a intrebat pe Sutszun din nou:"Cum te poti reincarna intr-un Buddha?" Hueychzhun a raspuns: " Majestatea Voastra, tot dorinta este cea care va stimuleaza sa aveti acest vis! Daca nu aveti de gandul de a va imbunatatiti inima, dar veti petrece viata in fantezii goale, dupa cateva decenii va veti transforma intr-un schelet. Nu este oare acest lucru fara sens? "

"Cum se poate trai fara griji si necazuri?" - a intrebat imparatul cedand. Hueychzhun a raspuns: "Prin cultivarea sinelui. In cautarea naturii de Buddha cineva nu se va gandi niciodata in afara pentru a obtine liniste, ci va cauta intotdeauna in interior. Doar oamenii ingrijorati vor incerca sa scape de grijile lor. Cultivarea este un proces de purificare mentala. Nimeni nu poate face acest lucru in locul altuia. Atunci cand o persoana renunta la dorintele sale si goana dupa lucruri, obtine lumea intreaga!".

Nici macar o persoana atat de mareata ca imparatul, care avea puteri depline, nu isi putea satisface multe din dorintele sale. Oamenii obisnuiti, care nu au nicio putere, vor avea probabil chiar mai multe dorinte - daca nu stiu cum sa scape de ele. Cei care au multe pofte nu sunt liberi, au si multe griji. Omul fara dorinte este cel mai fericit. Cand cineva intelege acest lucru simplu, se va elibera de anxietate si va trai fara griji.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură