Le Monde: În România, unii oficiali locali nu îşi refuză nimic

Agenţia Naţională de Integritate (A.N.I.), sediul central
Agenţia Naţională de Integritate (A.N.I.), sediul central (Epoch Times România)
Epoch Times România
01.08.2013

Conform constatărilor ANI, "mii de consilieri locali au semnat contracte cu propriile lor societăţi. O bună parte din persoanele angajate în aceste societăţi se regăsesc apoi în echipele ce gestionează proiectele finanţate din fonduri europene".

Le Monde scrie că primul ministru socialist, Victor Ponta, care conduce un guvern de coaliţie compus din socialişti şi liberali, promite să găsească o soluţie, chiar dacă este stingherit de această situaaţie. "Este important să nu începem o nouă dispută cu Comisia Europeană, dar jumătate dintre primarii şi consilierii locali sunt în această situaţie. Să luăm în considerare demisia lor şi organizarea de alegeri în întreaga ţara? Nu cred că ar fi o idee bună", menţionează el.

Această perspectivă este respinsă în bloc de primarii vizaţi făcând presiuni asupra guvernului pentru a împiedica ANI să le facă rău.

Le Monde mai menţionează că guvernul român este prea puţin dornic să ia în considerare acest aviz, "Nu este normal să i se refuze unei comunităţi să aibă reprezentanţi într-o societate comercială", a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea. "Am început o procedură de modificare a legii pentru a fi prezentată spre aprobare Ministerului Justiţiei", a adăugat el.

Concluzia cotidianului francez este că dacă un primar are o problemă cu legea, mai degrabă schimbăm legea decât să i se ceară să plece.

Ministerul Justiţiei, la conducerea căruia este un membru al Partidului socialist (PSD) a transmis luni 29 iulie aviz negativ la această soluţie, considerând că propunerea lui Dragnea era atât de grosolană încât propriul său partid a refuzat să o ia în serios.

Rezolvarea acestei probleme grave este de mare importanţă deoarece integrarea României în spaţiul Schengen depinde de ea. Guvernul se străduieşte să demonstreze Comisiei Europene că face tot ce trebuie pentru a reduce corupţia, iar punerea în aplicare a acordurilor de la Schengen în România este condiţionată de ameliorarea condiţiilor în care se face justiţia.

Agenţia Naţională de Integritate,în afară de Parchetul Naţional Anticorupţie, este o instituţie principală a sistemului democratic. Anual în luna mai, funcţionarii administraţiei centrale şi locale trebuie să depună o declaraţie de avere pe care ANI o face publică. "Am muncit mult pentru a pune la punct acest mecanism, mai ales că nu există niciun model similar în altă parte", afirmă Horia Georgescu, preşedintele ANI. "Unii politicieni ne critică fără încetare, bugetul nostru a fost redus şi inspectorii noştri sunt uneori ameninţaţi. Dar nu vom renunţa", adaugă şeful ANI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor