Lavrov: Nu s-a luat încă o decizie privind livrarea sistemului S-300 în Siria

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov (Johannes Simon / Getty Images)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova nu a luat încă o decizie privind livrarea sistemului avansat de rachete S-300 Siriei.

“Va trebui să aşteptăm să vedem ce decizii specifice vor lua conducerea rusă şi reprezentanţii Siriei”, a afirmat luni Lavrov în timpul unei vizite în Beijing.

Ministrul a declarat public, în 20 aprilie că, după atacul aerian condus de SUA împotriva Siriei în această lună, Rusia nu mai are “obligaţia morală” de a refuza să livreze sistemele de rachete guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, pe care îl susţine de altfel în războiul care are loc în ţara arabă de peste 7 ani.

Lavrov a menţionat că Rusia s-a abţinut în trecut, la cererea ţărilor occidentale, să furnizeze aliatului său sirian acest sistem. SUA şi Israelul se numără printre statele care au cerut Moscovei să nu înarmeze armata siriană cu astfel de arme avansate.

Publicaţia rusească Kommersant a precizat, în 23 aprilie, că Moscova ar putea furniza sisteme S-300 Siriei, în viitorul apropiat.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin a refuzat să comenteze raportul celor de la Kommersant, care a citat surse militare anonime.

Lavrov a sugerat că Rusia va anunţa, probabil, că va trimite sisteme S-300 dacă va decide să facă acest lucru, adăugând că această problemă nu este “secretă”.

SUA, Marea Britanie şi Franţa au lansat, în 14 aprilie, peste 100 de rachete asupra unor ţinte militare siriene ca răspuns la un presupus atac chimic lansat în 7 aprilie asupra oraşului sirian Douma şi care a provocat moartea a zeci de civili.

Preşedintele sirian Assad a fost învinuit pentru atacul chimic, însă atât Damascul, cât şi Moscova au negat acuzaţia. Totodată, SUA şi aliaţii săi nu au furnizat dovezi incontestabile în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe