Lanţ uman împotriva a 2 centrale nucleare învechite, se întinde pe teritoriul a trei ţări

Zeci de mii de persoane au protestat şi au cerut închiderea a două reactoare nucleare din Belgia, din cauza temerilor legate de securitate. Manifestanţii au format un lanţ uman din Germania până în Belgia, prin Olanda.
Centrala nucleară Tihange 2 din Belgia.
Centrala nucleară Tihange 2 din Belgia. (Getty Images)

Organizatorii protestului au susţinut că aproximativ 50.000 de persoane au participant la acţiunea de duminică, formând un lanţ uman care s-a întins din oraşul german Aachen, prin Maastricht (Olanda), până în Liege (Belgia).

Lanţul uman a trecut, de asemenea, pe lângă centrala nucleară Tihange, situată la aproximativ 20 km sud-vest de Liege. Reactoarele Tihange 2 şi Doel 3 au provocat temeri legate de securitate după ce au fost descoperite mii de microfisuri în structurile lor.

Reactorul Doel se află în nordul Belgiei, în apropierea oraşului port Antwerp, aproximativ la jumătatea distanţei dintre Bruxelles şi Amsterdam. Au fost raportate numeroase incidente legate de securitate, majoritatea de nivel scăzut, la cele două reactoare aflate în operare de peste 30 de ani.

Ministrul german al Mediului, Barbara Hendricks, a cerut anul trecut Belgiei să scoată din funcţiune cele două reactoare nucleare până la clarificarea problemelor legate de siguranţa lor. Totuşi, cererea a fost respinsă de autoritatea belgiană de reglementare a domeniului nuclear.

Oraşul german Aachen şi aproximativ 100 de comunităţi din regiunea de frontieră au dat în judecată operatorii reactorului Tihange 2.

Protestul de duminică a fost organizat de mai multe grupuri pentru protecţia mediului înconjurător din cele trei ţări şi a fost condus de actorul şi regizorul belgian Bouli Lanners. Primarii oraşelor Aachen şi Koln şi-au oferit, de asemenea, sprijinul pentru protest.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe