Lansare de carte Teodor Baconschi: ”Facebook, fabrica de narcisism”

Teodor Baconschi în cadrul lansării cărţii sale ”Facebook, fabrica de narcisism” la Casa cu Rost.
Teodor Baconschi în cadrul lansării cărţii sale ”Facebook, fabrica de narcisism” la Casa cu Rost. (Florin Chirila/Epoch Times România)

”Libertatea în spaţiul virtual este neîngrădită iar acolo unde nu mai există responsabilitate nu mai e nici libertate, ci un soi de euforie şi pierdere de sine pentru că poţi spune şi face orice vrei şi intervine o trivializare”, a afirmat ieri fostul ministru şi om politic Teodor Baconschi în cadrul lansării cărţii sale ”Facebook, fabrica de narcisism” la Casa cu Rost.

Diplomatul a explicat că volumul este o eliberare de ”angajamentul politic steril” şi marchează revenirea sa ”la universul cultural, eurocentric, dar puternic conservator şi creştin”. ”Nu sunt un epigon al decăderii, ci cred că creştinul poate asuma noutatea tehnologică, dar trebuie să transmită valorile ultime”, a adăugat Baconschi.

La rândul său, fostul politician Sever Voinescu a susţinut că în creştinism persoana este plasată în centru, iar creştinismul este o credinţă a libertăţii.

Referitor la comunicarea pe reţelele de socializare online, el crede că este estompată graniţa dintre real şi virtual, ceea ce poate duce la ”o smintire foarte greu de contracarat”. El a dat ca exemplu copii care joacă jocuri violente pe Internet şi apoi pun mâna pe armă şi îşi omoară colegi şi profesori.

Voinescu a mai arătat că el personal a renunţat la contul de Facebook deoarece îi lua prea mult timp şi-i cultivă o vanitate excesivă, iar în plus ”comunicarea pe FB este în mare măsură falsă şi ipocrită”.

Pe de altă parte, publicistul s-a referit la fenomenul postacilor, plătiţi ca să înjure sau să laude în subsolul articolelor de ziar sau pe forumuri, ca fiind o contribuţie originală românească. În opinia sa, acest lucru arată că politicienii români cred că electoratul este prost şi se lasă manipulat astfel, ori ”alegătorii români nu se lasă convinşi să voteze în funcţie de înjurături grele”.

Şi consultantul media Iulian Comănescu a arătat că aceştia folosesc programatic atacul la persoană pentru că este emoţional iar jurnaliştii sunt influenţaţi de postaci.

Teodor Baconschi a susţinut la rândul său că fenomenul postacilor ”a schimonosit chipul vieţii publice din România, ca şi televiziunile de ştiri care sunt mai multe ca-n SUA”. Pe de altă parte, diplomatul a deplâns faptul că se estompează diferenţa dintre scriitorii profesionişti şi ceilalţi.

Comănescu în schimb a susţinut că democratizarea comunicării în sensul emiţătorului şi relativizarea conţinutului este un lucru bun deoarece ”este o rupere cu limba de lemn din comunism”.

Sever Voinescu a arătat că şi breasla scriitorilor are tarele ei: ”Uniunea scriitorilor a devenit Cântarea României şi are 2.600 de membri”. Totuşi, Facebook îţi creează ”iluzia că toţi suntem la fel pentru că tribuna este aceeaşi”. În opinia sa, întrebarea este cine poate să scrie, nu cine trebuie să scrie.

În încheierea evenimentului, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a concluzionat că ”Facebook-ul îţi ascunde defectele, iar oamenii se iau drept altceva decât sunt sunt, şi cum nu poate fi reglementat, trebuie să ne autolimităm şi să nu-i înşelăm pe ceilalţi”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură