La Spitalul Clinic Republican a fost inaugurată secţia de Chirurgie Endovasculară

Cleme, foarfere şi alte instrumente chirurgicale într-o sală de operaţii în timpul unui transplant
Cleme, foarfere şi alte instrumente chirurgicale într-o sală de operaţii în timpul unui transplant (Brendan Smialowski / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
11.11.2013

La Spitalul Clinic Republican a fost inaugurată secţia de Chirurgie Endovasculară, în cadrul căreia vor fi efectuate manipulări asupra vaselor sangvine, a explicat ministrul Sănătăţii Andrei Usatâi, luni, în cadrul ceremoniei de inaugurare a secţiei. Potrivit "Infotag", acesta a spus că datorită celui mai performant aparataj angiografic modern, pacienţii cu patologii severe vor putea evita amputarea anumitor părţi ale corpului.

Serviciile oferite de secţie vor asigura anual, diagnosticarea şi vindecarea a circa 1.400 de pacienţi.

"Manipulaţiile chirurgicale vor fi disponibile pentru toţi locuitorii Moldovei gratis, deoarece toate cheltuielile şi le asumă Fondul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM)", a menţionat ministrul.

Potrivit lui, secţia beneficiază de cel mai performant aparataj angiografic modern, care are în dotare sistemul biplan Siemens Artis Zee Zeego. Echipamentul a fost achiziţionat prin proiectul de împrumut de la Guvernul Austriei şi costă 1,6 mil. euro.

Pentru reparaţia încăperii şi lucrările de proiectare au fost alocaţi 2,5 mil. lei, surse acoperite de SCR şi fondul de rezervă al CNAM.

Vicedirectorul SCR Sergiu Popa a comunicat că în cadrul noii secţii vor activa trei chirurgi endovasculari şi tot atâţia cardiologi intervenţionişti cu experienţă de muncă în acest domeniu în Austria, Rusia şi România.

"În majoritatea cazurilor intervenţiile endovasculare nu necesită anestezie generală, iar anestezia locală se realizează numai la punctul de puncţie. Acest lucru permite de a interveni şi la pacienţii cu patologii concomitent severe, la care tratamentul chirurgical tradiţional este contraindicat", a menţionat acesta.

De asemenea, Popa a comunicat că deoarece după intervenţiile endovasculare plăgile nu necesită a fi suturate, în cele mai multe cazuri, pacienţii pot fi externaţi din spital în termen de 1-3 zile după operaţie.

Aceste tehnici diferite ale chirurgiei endovasculare ajustează de cele mai multe ori costurile şi riscurile care ar interveni în cazul unei intervenţii chirurgicale clasice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor