La Brasov - cea de-a patra Intrunire a Rezistentei Romanesti Anticomuniste

Opriti teroarea rosie! Spuneti NU! comunismului si complicilor sai. (FOTO - Memoria-Pamiat/www.libreopinion.com/members/memoriapamiat).
Opriti teroarea rosie! Spuneti NU! comunismului si complicilor sai. (FOTO - Memoria-Pamiat/www.libreopinion.com/members/memoriapamiat).

Va prezentam Comunicatul Asociatiei "15 Noiembrie 1987" privind cea de-a patra intrunire a Rezistentei Romanesti Anticomuniste:

Asociatia "15 Noiembrie 1987” organizeaza, in data de 8 mai 2006, in OPOZITIE fata de implinirea a 85 de ani de la infiintarea PCR, cea de-a patra Intrunire a Rezistentei Romanesti Anticomuniste. Asociatia 15 Noiembrie 1987 isi exprima regretul pentru disparitia badiei Ion Gavrila Ogoranu. Acesta urma sa participe la manifestarea de la Brasov din data de 8 mai si urma sa fie decorat pentru activitatea sa meritorie.

"15 Noiembrie 1987" va promova ideea organizarii la Brasov a unui memorial “Ion Gavrila Ogoranu” iar Complexul Rezistentei Anticomuniste va purta numele sau. Ion Gavrila Ogoranu era un apropiat al Asociatiei, participand in mai multe randuri la manifestarile acesteia.

Asociatia 15 Noiembrie 1987 si-a dorit prezenta presedintiei sau macar asumarea patronajului presedintiei dar din pacate nu am primit nici un raspuns la invitatia noastra, persoanele din jurul presedintelui fiind probabil foarte ocupate cu alte evenimente.

Ni se pare nepotrivita incredintarea de incredere, autoritate si resurse unor persoane care provin din randurile nomenclaturii comunista, utilizati si de Ion I. Iliescu — cum ar fi V. Tismaneanu — pentru analizarea Comunismului, cand era la indemana un Paul Goma sau, pana recent, un Gavrila Ogoranu. Este o sfidare a bunului simt.

Ion Gavrila Ogoranu a fost initiatorul organizatiei Fostilor Luptatori cu arma impotriva ocupantului sovietic — in 1998. Intentiona realizarea Cartii Albe a Rezistentei Anticomuniste care ar fi asezat Romania la locul pe care il merita alaturi de alte popoare care au luptat pentru libertate. Presedintele Constantinescu a promis sprijinul sau fostilor luptatori dar nu s-a facut nimic.

Intrunirea de la Brasov din data de 8 mai isi doreste sa surprinda etapele evolutiei comunismului in Romania, si a reactiilor fata de acest regim politic criminal, de la primele sale manifestari si pana la disparitia sa. Organizarea acestei Intruniri la Brasov, cu sprijinul autoritatilor locale este o recunoastere a pozitiei importante pe care aceasta parte a Tarii o ocupa in istoria Rezistentei Anticomuniste.

In Muntii Fagarasului a activat, dupa 1945, vreme de aproape douazeci de ani, cea mai importanta grupare armata anticomunista. In Romania a existat o foarte puternica miscare de rezistenta, inclusiv armata, fata de ocupantul sovietic, despre care, din pacate, s-a aflat prea putin in lume. Revolta muncitorilor brasoveni din 15 Noiembrie 1987, a dat o puternica lovitura regimului totalitar si a fost prima miscare de anvergura din Romania cunoscuta la scara mondiala.

Consideram ca problema anticomunismului nu este una locala; ea este si una europeana. Reconsiderarea responsabilitatilor si a efectelor functionarii acestui regim in Romania si Europa este absolut necesara pentru constructia unui sistem democratic. Ca parte a societatii civile, Asociatia "15 Noiembrie 1987” se simte datoare sa sustina si sa acorde legitimitate transformarilor politice, economice si culturale legate de integrarea euro-atlantica a tarii noastre.

Acesta este motivul pentru care am invitat personalitati exemplare ale rezistentei din lagarul comunist, printre care si Vladimir Bukovski.

Dorim ca prin aceasta Intrunire a Rezistentei Romanesti Anticomuniste sa ne exprimam recunostinta fata de luptatorii anticomunisti care s-au jertfit pentru libertatea si demnitatea poporului roman. Pe langa marturiile actorilor importanti ai Rezistentei, va avea loc o sesiune de comunicari stiintifice la care sunt invitati istorici, sociologi, politologi si jurnalisti.

A dorit sa fie alaturi de noi si Excelenta Sa Jacek Paliszewski, ambasadorul Republicii Polone la Bucuresti, cunoscuta personalitate a vietii politice central-europene, care ne-a comunicat sprijinul sau personal si al Organizatiei SOLIDARITATEA.

15 Noiembrie va pune pe harta rezistentei anticomuniste din lume Romania. Vrem sa organizam Reteaua Institutiilor si organizatiilor de acest profil din lume. Vom lua legatura cu veteranii americani care au luptat in Coreea si Vietnam, cu organizatiile din fostele state sovietice, cu cei din tarile Baltice, din Caucaz si cu cei din Europa Centrala.

Brasovul este in centrul geografic al Romaniei — noi vrem sa transformam acest oras in principalul reper european al luptei pentru Libertate, al Rezistentei Anticomuniste! Au confirmat participarea la eveniment celebrul luptator anticomunist Vladimir Bukovsky, academicianul Florin Constantiniu, directorul Institutului de Istorie Orala din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, prof.univ. dr. Doru Radosav, seful Catedrei de Sociologie a Universitatii Bucuresti, prof.univ. dr. Ilie Badescu, istoricul Miodrag Milin, avocatul Catalin Dancu, Generalul de justitie Dan Voinea, jurnalistii Victor Roncea si Lucia Hossu Longin, fostii detinuti politici Doina Cornea, Iulius Filip, Nicolae Purcarea, Teofil Mija,Dumitru Iuga, Vasile Paraschiv, precum si Traian Orban, liderul Pietei Universitatii Marian Munteanu, Vlad Ceremus conducatorul Drumului Crucii Chisinau-Bucuresti.

Dorim ca ziaristii sa ne devina parteneri permanenti deoarece noile generatii trebuie sa fie educate, inclusiv prin presa, in spirit anticomunist. Presa are un rol central in informarea cetatenilor si dorim sa sprijinim eforturile presei, care ani de-a randul a fost principalul critic al comunistilor instalati prin frauda la putere in Romania, dupa 1989.

Complexul Rezistentei Anticomuniste de la Brasov va contine un sector important destinat luptei duse de ziaristi si oamenii de cultura pentru libertate.

Condamnam actiunile reprezentantilor statului roman care in atatia ani au ignorat sau chiar au tratat ostil fostii luptatori cu arma din munti. Nici macar meritele ca veterani de razboi nu le-au fost recunoscute — onoare pe care meritau pe drept, deoarece misiunea oricarui soldat era sa lupte impotriva ocupantului cu arma in mana. Un numar de cateva mii de barbati adevarati au luptat ani de zile in munti, cu sprijinul a zeci de mii de locuitori ai satelor din jurul muntilor. Cea mai are parte a populatiei a respins regimul bolsevic care s-a impus prin intemnitarea a 2.800.000 de romani, dintre care mai mult de 300.000 au murit inainte de a putea fi eliberati.

Romanii au purtat acest razboi de aparare aproape zece ani dupa ocuparea tarii de catre rusi. Cu toate acestea despre romani s-a afirmat deseori ca nu au protestat, ca nu au luptat pentru libertate, ca au consimtit comunismului. Romanii care au luptat in munti atatia ani fac proba ca acestea nu sunt adevarate. Membrii partidului comunist in Romania la data de 23 august 1944 nu depaseau cifra sutelor. In toate tarile din jur membrii partidului comunist erau mult mai numerosi. La noi comunismul a fost respins organic, din toate puterile si cu toata fiinta. Au fost incarcerati sute de mii de intelectuali, elita tarii, elita satelor deasemenea, au fost nimicite principalele institutii care adaposteau stalpii de rezistenta ai neamului — Scoala, Biserica, Armata.

Complexul Rezistentei Anticomuniste de la Brasov va afirma toate acestea raspicat, va initia studii aprofundate si va sustine demersul de onoare de plasare a Romaniei in randul tarilor care s-au distins in lupta pentru Libertate.

Nu vrem sa folosim termenul de Muzeu deoarece Muzeul inseamna de regula o institutie a trecutului, o vitrina a lucrurilor moarte. Noi, luptatorii anticomunisti de la Brasov nu vrem sa fim impaiati si pusi in vitrine. Noi vrem sa educam Noua Generatie, vrem sa dam lectia onoarei, vrem sa fim lasati sa explicam tinerilor importanta asumarii demnitatii si a libertatii.

Informatia prezenta in acest comunicat a fost prezentata astazi, la Brasov, in cadrul conferintei de presa sustinute de Asociatia 15 Noiembrie 1987.

Ziaristii care doresc sa participe la Intrunirea Rezistentei Anticomuniste de la Brasov pot suna la telefon 0724 115 101 — unde va raspunde Florian Palas, organizator. Acesta va poate furniza orice detalii si informatii suplimentare.

Presedinte Florin Postolache

INTRUNIREA REZISTENTEI ROMANESTI ANTICOMUNISTE Program Luni, 8 mai 2006

10,00 - 10,15 - Deschiderea Intrunirii — Slujba religioasa inchinata luptatorilor anticomunisti

10,15 - 10,20 - Discursul Presedintelui Asociatiei “15 Noiembrie 1987”

10,20 - 10,50 - Moment de recunostinta (festivitate de decernare a unor distinctii, medalii si diplome luptatorilor anticomunisti cu merite deosebite)

10,50 - 12,10 - Mesaje adresate participantilor de catre autoritatile publice, organizatiile neguvernamentale si personalitatile invitate la manifestare

12,10 - 12,30 - Pauza de cafea

12,30 - 14,15 - Marturiile eroilor Rezistentei

14,15 - 17,45 - Sesiune de comunicari stiintifice

17,45 - 18,00 - Prezentarea rezolutiei Intrunirii Rezistentei Romanesti Anticomuniste