Kremlinul respinge ca “stupide” afirmaţiile că Trump ar fi agent rus

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (Johannes Simon/Getty Images)

Oficiali de rang înalt ruşi au respins miercuri afirmaţiile că preşedintele american Donald Trump ar putea lucra în interesul Moscovei, numindu-le ridicole, absurde şi stupide, potrivit RFE/RL.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat la o conferinţă de presă că rapoartele media americane care afirmă că Trump ar fi fost agent rus reflectă o prăbuşire drastică a standardelor jurnalismului.

Publicaţia americană The New York Times a raportat săptămâna trecută că FBI a deschis o investigaţie de contraspionaj împotriva lui Trump după ce directorul FBI James Comey a fost concediat în mai 2017.

Concedierea lui Comey a dus la numirea procurorului special Robert Mueller în fruntea unei anchete cu privire la presupuse interferenţe ruseşti în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Între timp, publicaţia The Washington Post a raportat că Trump a urmărit să ascundă detalii ale conversaţiilor sale cu liderul rus Vladimir Putin.

Ziarul a mai susţinut că, într-un caz, Trump a luat notiţele translatorului său şi i-a cerut să nu discute cu alţi oficiali ai administraţiei SUA despre ceea ce s-a întâmplat în cadrul întâlnirii cu şeful de la Kremlin.

Trump a declarat în această săptămână că nu a acţionat niciodată în favoarea Rusiei şi a repetat afirmaţia că investigaţia cu privire la presupusele sale legături cu Moscova este o farsă.

Separat, Iuri Uşkov, consilier al lui Putin pentru afaceri externe, a ridiculizat de asemenea afirmaţiile din mass media americană că Trump ar fi lucrat/ar lucra în favoarea intereselor omologului său rus.

“Despre ce prostii vorbiţi?” a susţinut Uşakov când a fost întrebat dacă Trump este agent rus. “Cum poate fi comentat un astfel de lucru stupid?”, adăugând că aceste afirmaţii au ajuns la o scară atât de mare încât “este chiar jenant să discutăm despre ele”.

“Cum poate un preşedinte al Statelor Unite să fie agent al altei ţări, doar gândiţi-vă”, a mai precizat Uşakov.

Consilierul rus a susţinut că relaţiile dintre Rusia şi SUA se află în prezent la un nivel care “nu poate fi mai coborât”.