"Zi de zi, aici vom fi!" Zeci de mii de români, din nou în stradă, cer demisia Guvernului Grindeanu

În jur de 25.000 de români au protestat, pentru a şaptea zi consecutiv, la Guvern. Oamenii au cerut demisia lui Grindeanu, Iordache şi Dragnea iar unii dintre ei au lansat apeluri către PSD, cerându-le social-democraţilor să nu se mai lase conduşi de penali ci să propulseze în fruntea partidului oameni cinstiţi.
Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

UPDATE ora 22:30. Protestatarii încep să se îndrepte încet, încet spre casele lor după o săptămână întreagă de proteste soldate cu abrogarea OUG 13, cu iminenta demisie a ministrului Justiţiei Florin Iordache şi în care PSD a reuşit "performanţa" de a-i trezi şi scoate în stradă inclusiv pe cei ce n-au ieşit la vot şi chiar pe unii dintre proprii săi votanţi.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE ora 22:05. Imnul României a răsunat din nou în Piaţa Victoriei, la ora 22, aşa cum protestatarii ne-au obişnuit seară de seară.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protestele continuă şi în alte oraşe din România.

* * *

UPDATE ora 21:15. În Piaţa Victoriei protestează, la această oră, peste 25.000 de persoane.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE ora 20:50. Guvernul şi-a pierdut legitimitatea, consideră protestarii de la Guvern, care cer ca Grindeanu, Iordache şi Dragnea să renunţe la funcţiile de conducere pe care le deţin. Merită precizat că mulţi dintre cei prezenţi în Piaţa Victoriei se declară profund indignaţi de afirmaţiile făcute în aceste zile de Liviu Dragnea - care a vorbit de o organizare profesionistă a protestelor - şi de Călin Popescu Tăriceanu.

„Aroganţa lor e în continuare la cote maxime, în continuare suntem plătiţi, neinformaţi şi manipulaţi, sorosişti şi aşa mai departe, nu plecăm de aici până măcar nu-şi cer scuze pentru golăniile pe care le-au făcut zilele astea”, declară un tânăr profund revoltat de ceea ce au afirmat în spaţiul public politicienii aflaţi la putere.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Mai mult, unii protestatari au trimis mesaje către PSD, cerându-le membrilor acestui partid să se disocieze de Dragnea şi de Guvern şi să nu se lase conduşi de un condamnat penal. La cât de mare este PSD-ul, e imposibil să nu găsească nişte oameni cinstiţi care să devină lideri, consideră oamenii.

„Legitim ar fi ca Guvernul să plece. Eu personal mi-aş dori ca Liviu Dragnea să dispară de pe scena politică, nu ştiu dacă avem puterea să cerem asta, dar membrii PSD nu ar trebui să cauţioneze ca un condamnat penal definitiv să le conducă partidul”, declară un protestatar.

„Acest Guvern şi-a pierdut credibilitatea. Să vă dau un exemplu: dacă prinzi pe cineva cu mâna în geantă şi îl prinzi şi îl ţii de mână şi şi-o scoate după cinci zile şi nici măcar nu-şi cere scuze, mai ai încredere în acea persoană? PSD a câştigat alegerile, au dreptul să conducă, dar nu cu Guvernul ăsta şi nu cu preşedintele de partid condamnat penal”, adaugă un altul.

În Piaţă sunt, în acest moment, în jur de 15.000 de persoane.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE ora 20:00. Piaţa Victoriei răsună din nou de scandarea "Hoţii, hoţii" şi "Demisia, demisia". Numărul protestatarilor pare să treacă de 10.000.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE ora 19:25. Numărul protestatarilor din Piaţa Victoriei a ajuns la aproximativ 5.000.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

Protestatarii au început să se strângă, pentru a şaptea seară consecutiv, în Piaţa Victoriei. În jur de 500 de persoane ajunseseră în jurul orei 18.30 lângă Guvern, unde, pe asfalt cineva a scris, mare, cu creta "mulţumim, România".

În aşteptarea celor ce vor veni să li se alăture, manifestanţii scandează "PSD ciuma roşie", "Demisia", "Jos Dragnea", "Jos Iordache", nemulţumiţi de faptul că cei responsabili de adoptarea noaptea, pe furiş, a ordonanţei ce urma să mutileze Codul Penal nu au plătit cu demisia pentru cele făcute.

Reamintim că apogeul protestelor a fost atins ieri, când circa 600.000 de persoane au ieşit pe străzi la nivelul întregii ţării din care circa 300.000 în Bucureşti. Deşi ordonanţa care i-a revoltat pe români a fost abrogată, oamenii au continuat protestul, neîncrezători că Guvernul chiar va renunţa cu adevărat la planul de a modifica legislaţia penală în favoarea corupţilor. Mai mult, pe lângă abrogare, protestatarii cer ca cei responsabili să plătească cu posturile lor. În replică la cereririle Străzii, Grideanu a anunţat că nu va demisiona şi că pleacă de la Guvern doar dacă va fi dat jos prin moţiune de cenzură. În schimb, premierul a promis "capul" lui Iordache, acesta urmând să fie demis miercuri sau joi seară.

Între timp, încă ne-demisul Iordache a anunţat punerea în dezbatere a unui nou proiect legislativ care ar urma să "armonizeze" Codul Penal cu deciziile CCR. După ce presa a scris că proiectul preia aproape ad-literam reglementările cele mai hulite din OUG 13, proiectul a "dispărut" brusc, respectiv Minsterul Justitiţiei a anunţat că nu este preocupat să elaboreze un astfel de proiect legislativ. Pe de altă parte CSM a confirmat primirea respectivului proiect.

Photo credit: Mihuţ Savu