Kovacs Peter este surprins de reacţiile politicienilor români la intenţia sa de oficializare a limbii maghiare

Crin Antonescu.
Crin Antonescu. (www.pnl.ro)
Epoch Times România
19.04.2012

Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, s-a arătat surprins de reacţia unor politicieni români la declaraţia sa privind dorinţa ca limba maghiară să devină limbă oficială regională.

Într-o postare pe site-ul său, Kovacs Peter îl numeşte naţionalist de serviciu pe Crin Antonescu, preşedintele PNL.

"La conferinţa de presă susţinută cu ocazia prezentării publicaţiei am declarat: nu ne vom opri aici în procesul de obţinere a drepturilor lingvistice, iar în următorii 20 de ani de ce să nu reuşim chiar instituirea limbii maghiare ca limbă oficială regională? Asta da, poate să reprezinte o măsură care să stârnească spiritele! Nimeni nu a fost interesat de faptul că am subliniat: drepturile noastre lingvistice le vom obţine şi de acum încolo prin convingerea majorităţii române, deoarece pe lângă cele 7 procente ale noastre în Parlament, trebuie de fiecare dată să alăturăm cauzei noastre încă 44 de procente alcătuite din voturi româneşti. O parte a presei române a reacţionat imediat foarte vehement, iar Crin Antonescu, naţionalistul de serviciu al opoziţiei tocmai aflat la datorie, a fost în prag de leşin la auzul veştii. Există un singur lucru pe care-l uită aceste doamne şi aceşti domni: în urmă cu 20 de ani, când UDMR şi-a formulat ţelurile legate de aspectele utilizării limbii materne, şi care azi se află în vigoare sub formă de drepturi lingvistice, antonescii vremii au fost la fel de marcaţi, indignaţi şi revoltaţi. Cu toate acestea UDMR şi-a văzut în linişte de treabă, urmând pas după pas, obţinând pe rând rezultate. Un singur lucru pot să promit celor de genul vadim, antonescu şi colegilor lor: la fel se va întâmpla şi de acum înainte!", a subliniat Kovacs Peter în postarea sa de pe site.

Secretarul general al UDMR, a declarat, miercuri, că scopul formaţiunii pe care o reprezintă este ca limba maghiară să devină oficială în regiunile în care comunitatea maghiară deţine o pondere importantă. "Prin paşi mărunţi am ajuns de la 0 drepturi lingvistice în 1989 la 64 şi nu vrem să ne oprim. Pe termen lung scopul nostru este ca limba maghiară la nivel regional să fie limbă oficială", a declarat, într-o conferinţă de presă, Kovacs Peter. El a adăugat, tot miercuri, că pentru acest obiectiv mizează inclusiv pe sprijinul politicienilor români. "Acest lucru o să-l atingem prin acei paşi mărunţi, fiecare drept lingvistic este un drept în direcţia oficializării limbii maghiare la nivel regional. Ne referim acolo unde comunitatea maghiară trăieşte în bloc -în Secuime, respectiv în regiunile din Bihor, Satu Mare şi o parte din Sălaj, unde comunitatea maghiară este în proporţie de peste 60-70-80%. Pentru asta este necesară modificarea Constituţiei şi contăm pe votul a 44% din politicienii români şi contăm pe sprijinul comunităţilor locale româneşti", a explicat Kovacs Peter. Secretarul general al UDMR nu se aşteaptă însă ca acest obiectiv să fie atins foarte repede. "Dacă în 22 de ani am ajuns de la 0 la 64 de drepturi lingvistice, atunci în următorii 20 de ani o să ajungem ca limba maghiară să fie limbă oficială la nivel regional", a spus Kovacs Peter, miercuri.

Cu aceeaşi ocazie, UDMR şi Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale au lansat o broşură cu drepturile lingvistice ale maghiarilor, pe care o vor distribui maghiarilor din şapte judeţe din Transilvania.

În postarea sa de pe site, Kovacs Peter a spus că respectiva broşură nu a fost îndeajuns de interesantă pentru presa de limba română.

"Am lansat publicaţia realizată de UDMR în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Studierea Problemelor Minorităţilor, ce cuprinde drepturile lingvistice aflate momentan în vigoare în legislaţia românească. Am pornit acum 22 ani practic de la zero în ceea ce priveşte drepturile lingvistice ale minorităţilor, iar acum avem şansa de a redacta în 64 de puncte posibilităţile de care maghiarii din România pot beneficia din punct de vedere al folosirii limbii materne. Politica paşilor mărunţi - atât de des condamnată de către unii - asigură azi drepturi lingvistice maghiarilor din România în domenii precum administraţie publică, învăţământ, justiţie şi ordine publică, viaţă culturală, mass media, sănătate şi măsuri sociale, respectiv sferă privată. Pornind practic din nimic, am reuşit obţinerea unui şir întreg de drepturi lingvistice. Această informaţie nu a fost îndeajuns de interesantă pentru presa de limba română!", a menţionat Kovacs Peter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor