Know-how în stil nord-coreean

Autorităţile nord-coreene au decis să fie în pas cu vremurile. Astfel, dragului tovarăş şi lider Kim Jong-un i-a fost prezentată recent cea mai nouă invenţie a cercetătorilor nord-coreeni: telefonul mobil cu senzori "Arirang". De altfel, "Arirang" este deja a doua noutate tehnologică nord-coreeană din această vară, notează cotidianul rus Novîe Izvestia.
Epoch Times România
13.08.2013

Autorităţile nord-coreene au decis să fie în pas cu vremurile. Astfel, dragului tovarăş şi lider Kim Jong-un i-a fost prezentată recent cea mai nouă invenţie a cercetătorilor nord-coreeni: telefonul mobil cu senzori "Arirang''. De altfel, ''Arirang'' este deja a doua noutate tehnologică nord-coreeană din această vară, notează cotidianul rus Novîe Izvestia.

Agenţia de presă centrală nord-coreeană KCNA informează că liderul Kim Jong-un a apreciat gadgetul de producţie nord-coreeană, menţionând aspectul său exterior excelent, calităţile camerei de filmare încorporate şi compatibilitatea cu diverse alte accesorii. De asemenea, Kim Jong-un a constatat că 'Arirang' are toate funcţiile necesare comunicării şi studiului.

Denumirea telefonului mobil vine de la renumitul cântec patriotic nord-coreean, dar şi de la festivalul de cântec cu acelaşi nume, ''Arirang''. Acesta se desfăşoară în fiecare an, în cinstea "victoriei din Marele Război de Eliberare" din 1950-1953: în timpul acestuia, după cum afirmă istoricii nord-coreeni, trupele marelui lider Kim Ir-sen (bunicul lui Kim Jong-un) le-au zdrobit pe cele ale imperialiştilor americani.

De altfel, telefonul mobil "Arirang" este deja a doua invenţie tehnologică nord-coreeană din această vară. La sfârşitul lui iunie, Coreea de Nord a anunţat lansarea propriei tablete pe sistem de operare "Android".

În mod tradiţional, ştirile despre prezentarea la Phenian a tot felul de know-how-uri nord-coreene stârnesc în presa din străinătate comentarii răutăcioase şi preponderent ironice, în condiţiile în care drumul pe care supuşii lui Kim Jong-un se îndreaptă spre progres tehnic este mult prea sinuos, subliniază Novîe Izvestia.

Astfel, din 1 februarie 2013 autorităţile nord-coreene au deschis în mod oficial accesul la reţeaua de internet pe mobil, însă aceasta poate fi utilizată doar de diplomaţi şi turişti. Cu internetul fix lucrurile nu stau mai bine: acesta este accesibil doar unor organizaţii de stat şi reprezentanţe diplomatice. După cum informează mass-media occidentale, permisiunea oficială pentru conectare la net este dată personal de şeful statului, iar computerele conectate se află în încăperi speciale, la care obţii acces doar în baza unor permise speciale.

Se consideră că în Coreea de Nord există circa 1.200 de computere conectate la reţeaua globală. În schimb, nord-coreenii au elaborat propriul internet, denumit Kwangmyong ("strălucitor''). În această reţea se publică unele pagini din ''internetul adevărat'': desigur, acestea sunt minuţios selectate şi redactate de organismele nord-coreene de competenţă.

Mai mult decât atât, Coreea de Nord a riscat chiar să treacă la un fel de atac pe internet. Periodic, în reţea apar bloguri în diverse limbi străine care ridică în slăvi actualitatea din republică. De exemplu, segmentul în limba rusă al internetului este ''încântat'' de mai mulţi ani de bloggerul "juche_songun'', care, după cum afirmă acesta, transmite din Phenian.

Totodată, pare că progresul tehnic începe să pătrundă cu adevărat în viaţa nord-coreeană, cu atât mai mult cu cât telefoanele mobile au devenit demult în Coreea de Nord un fenomen destul de răspândit. Desigur, nu este vorba de telefoanele ''Arirang'', ci de telefoane de producţie chineză, contactate la operatori chinezi de telefonie mobilă.

Publicul care foloseşte telefoane mobile este unul destul de specific în Coreea de Nord. În principal, este vorba despre cei implicaţi în comerţul de contrabandă cu China. Cu ajutorul telefoanelor mobile, aceşti oameni pun la cale noi afaceri şi ţin legătura cu persoane-curier ce traversează frontiera.

Se întâmplă uneori ca proprietarii nord-coreeni de telefoane mobile să facă ceea ce în urmă cu zece ani părea de neimaginat: îşi sună rudele sau cunoscuţii din Coreea de Sud. De altfel, asemenea apeluri telefonice sunt ţinute în mare secret: cu relaţiile de piaţă care în ultimul deceniu se dezvoltă în mod stihiinic în Coreea de Nord autorităţile acestei ţări s-a împăcat cât de cât, însă contactele cu Sudul sunt şi acum interzise.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor