Kim Jong-un ar fi ordonat asasinarea unor oficiali ai regimului prin ardere cu lansatorul de flăcări

Liderul nord coreean Kim Jong-Un
Liderul nord coreean Kim Jong-Un (Ed Jones / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
11.04.2014

Preşedintele nord-coreean, Kim Jong-un, ar fi ordonat asasinarea unui ministru adjunct prin ardere de viu, alături de sora acestuia şi de ambasadorul ţării în Cuba. Execuţia lor ar fi legată de epurarea care a avut loc în jurul unchiului dictatorului Jang Song-thaek, condamnat la moarte anul trecut, informează vineri ziarul ABC.

Potrivit informaţiilor la care a avut acces ziarul sud-coreean Coshun Ilbo, este vorba de ministrul adjunct pentru securitate publică O Sang-hon. Ştirea este coroborată şi de ziarul din Vocento-El Comercial, pe pagina sa de web - Elcomercio.es - potrivit căreia Kim Jong-un 'a epurat' 11 înalţi oficiali, în acest al treilea val de epurare în rândul Partidului Muncitorilor, pentru sprijinirea unchiului său Jang Son-thaek.

Pedeapsa a fost deosebit de crudă pentru ministrul adjunct O Sang-hon, pentru că ar fi transformat Ministerul Securităţii Publice în 'patrulă de protecţie personală' a unchiului lui Kim. Ar fi fost executaţi şi sora lui O Sang-hon şi soţul ei, ambasadorul nord-coreean în Cuba Jon Yong-jin, şi ginerele acestuia. Ambasadorul în Malaezia ar fi scăpat de epurare.

Aproape o sută de membri ai partidului unic, fideli unchiului dictatorului, au fost destituiţi în ziua în care Kim Jong-un a fost reales preşedinte al Comisiei Naţionale a Apărării, organul suprem al puterii statului, în cadrul primei sesiuni a noului Parlament al ţării.

'Realegerea', în prima şedinţă a celei de-a XIII-a Adunări Populare Supreme (Parlament) a lui Kim Jong-un, care a asumat funcţia acum doi ani, 'reflectă voinţa şi dorinţa împărtăşită a întregului personal şi a oamenilor ţării', a informat miercuri agenţia nord-coreeană de ştiri KCNA, citată de ziarul La Vanguardia.

Potrivit articolului 100 al Constituţiei nord-coreene, funcţia de Prim Preşedinte al Comisiei Naţionale a Apărării conferă statutul de 'lider suprem'. 'În momentul istoric în care a fost reales, toţi deputaţii şi participanţii la sesiune au izbucnit în urale', a informat agenţia de ştiri care este folosită ca mijloc pentru a promova cultul personalităţii liderului ţării.

Kim Jong-Un şi alţi 686 de deputaţi, dintre care mulţi sunt consideraţi colaboratori ai săi apropiaţi, şi-au preluat mandatul în Parlament fiind aleşi în unanimitate la scrutinul care a avut loc la 9 martie. Mareşalul Choe Ryong Hae, în vârstă de 64 de ani, a fost numit vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Apărării, devenind astfel 'numărul doi' al regimului. Anterior postul era ocupat de unchiul dictatorul, Jang Song-thaek, executat în decembrie.

În prima sesiune parlamentară a fost reales în funcţie şi premierul Pak Pong Ju, astfel încât au fost dezminţite informaţiile presei sud-coreene care asigurau că va fi înlocuit. Ri Su Yong, fost ambasador în Elveţia şi care a avut grijă de Kim când şi-a făcut studiile în această ţară, a fost numit noul ministru de externe.

Adunarea Populară Supremă este monopolizată de o amplă majoritate a deputaţilor partidului unic, dar numără şi câteva forţe politice minore adepte ale doctrinei 'juche' (autosuficienţă economică) aflată la baza regimului comunist instalat în 1948. Organul legislativ al ţării are drept scop să ratifice deciziile luate de conducerea Partidului Muncitorilor, condus de liderul suprem Kim Jong-Un.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor