Kiev: Navă rusească tamponează un remorcher al Marinei ucrainene în Marea Azov

Navele ucrainene Donbas şi Korets navighează în Marea Azov în apropierea Peninsulei  Crimeea
Navele ucrainene Donbas şi Korets navighează în Marea Azov în apropierea Peninsulei  Crimeea (Captură Foto)
Andrei Popescu
25.11.2018

Ucraina a declarat că o navă a pazei de coastă ruseşti a tamponat unul dintre remorcherele Marinei sale în largul peninsulei ucrainene anexată de ruşi Crimeea, în cadrul unor acţiuni făţiş agresive care au provocat daune navei.

Marina ucraineană a precizat că incidentul a avut loc duminică în timp ce trei nave ale sale, inclusiv două nave de luptă mici, navigau de la portul Odessa din Marea Neagră spre Mariupol în Marea Azov, prin Strâmtoarea Kerci dintre Crimeea şi Rusia, potrivit RFE/RL.

Serviciul Federal pentru Securitate al Rusiei (FSB), care monitorizează serviciul de protecţie a frontierei ţării, a acuzat Kievul că a pătruns ilegal în apele sale şi că a provocat în mod deliberat un conflict.

Marea Azov a fost o zonă încărcată de tensiuni între Moscova şi Kiev de când Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea în martie 2014 şi a decis să susţină separatiştii pro-ruşi într-un conflict izbucnit în aprilie 2014 în regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk care a provocat moartea a peste 10.300 de persoane.

Un tratat din 2003 între Rusia şi Ucraina desemnează Strâmtoarea Kerci şi Marea Azov ca ape teritoriale comune.

Totuşi, Moscova a depus eforturi penrtru a obţine un control mai mare în acea zonă în ultimii câţiva ani, în special de când a deschis în luna mai un pod de 19 km între Crimeea şi teritoriile ruseşti. Podul trece peste Strâmtoarea Kerci.

Ambele părţi şi-au amplificat recent prezenţa militară în regiunea Azov, iar Kievul a acuzat Moscova de hărţuirea navelor care se îndreaptă spre porturi ucrainene precum Mariupol.

O navă a pazei de coastă ruseşti, Don, “a intrat în remorcherul nostru”, a susţinut Marina ucraineană într-o declaraţie, adăugând că incidentul a provocat pagube la motorul navei.

Declaraţia mai susţine că ruşii au desfăşurat “acţiuni făţiş agresiv împotriva navelor ucrainene”, precizând că acestea şi-au continuat drumul în ciuda măsurilor luate de Rusia.

De asemenea, Kievul a afirmat că a avertizat din timp autorităţile ruseşti cu privire la ruta navelor sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor