Kerry dă din casă: Londra învinuită pentru refuzul lui Obama de a bombarda Siria în 2013

La o conferinţă de presă, încercând să apere unele dintre mişcările administraţiei Obama, secretarul de stat John Kerry a declarat că SUA nu a atacat guvernul sirian în urmă cu peste 3 ani datorită retragerii suportului britanic pentru o astfel de campanie aeriană.
Secretarul de stat american, John Kerry.
Secretarul de stat american, John Kerry. (Captură Foto)

Secretarul de stat american John Kerry a învinuit Marea Britanie pentru eşecul preşedintelui Barack Obama de a-şi pune în aplicare ameninţarea privind folosirea forţei împotriva guvernului sirian în urmă cu peste 3 ani.

La o conferinţă de ştiri organizată cu scopul de a promova cei patru ani ai săi ca şef al diplomaţiei americane, Kerry a declarat că Obama nu a renunţat la promisiunea sa de a bombarda guvernul sirian în cazul în care Bashar al Assad folosea arme chimice.

În 2012, Obama a susţinut că orice utilizare sau deplasare de arme chimice în Siria ar însemna o trecere a “liniei roşii” şi va atrage un răspuns militar din partea SUA.

Obama a fost presat tot mai intens să-şi ţină promisiunea după ce militanţii susţinuţi de elemente străine au acuzat guvernul preşedintelui Bashar al-Assad de lansarea unui atac chimic în suburbiile Damascului în 21 august 2013.

Dovezile sunt considerate şi acum neconcludente, acuzaţia fiind extrem de controversată. Damascul a respins categoric acuzaţiile, susţinând că atacul din Ghouta a fost desfăşurate chiar de militanţi în cadrul unei operaţiuni secrete.

“Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a decis să folosească forţa şi şi-a anunţat decizia public şi a declarat că vom acţiona, că vom face ceea ce trebuie să facem pentru a răspunde la această încălcare grosolană a legii internaţionale”, a declarat Kerry joi.

“Acum, ne îndreptăm spre acea perioadă de timp când ... premierul [de la acea vreme] David Cameron s-a dus în Parlament .. şi a încercat să obţină un vot prin care să se aprobe implicarea Marii Britanii în acţiune. Ei bine, Parlamentul a votat NU”.

Membrii Parlamentului britanic au votat la acea vreme cu 285 la 272 pentru a retrage sprijinul pentru loviturile aeriene americane, trimiţând unde de şoc diplomatic peste Atlantic.

Mulţi congressmeni americani şi-au exprimat la rândul lor ezitarea de a aproba utilizarea forţei americane în Siria.

“În timp ce înştiinţam Congresul, mulţi dintre ei au declarat, ‘Ei bine, trebuie să vii la noi. Trebuie să treci prin procesul constituţional, să obţii permisiunea noastră pentru a face ceva’”, şi-a amintit Kerry.

În plus, Kerry a recunoscut că percepţia că Obama a dat înapoi sub presiune a afectat credibilitatea administraţiei americane atât în ţară cât şi în străinătate. De atunci, a fost destul de greu pentru Obama să convingă aliaţii SUA că administraţia sa poate menţine o ameninţare credibilă privind utilizarea forţei ca răspuns la alte agresiuni ce au loc pe glob.

În septembrie 2014, Obama a autorizat o campanie de lovituri aeriene împotriva poziţiilor Statului Islamic în Siria. Campania a fost criticată de ruşi ca fiind prea slabă pentru a distruge grupul jihadist, astfel că Moscova a decis să intervină, în principal pentru a-l susţine pe preşedintele sirian Assad împotriva rebelilor înarmaţi şi susţinut de SUA.

Iniţiativa Moscovei a determinat până la urmă scoaterea cvasi-totală a americanilor de pe teatrul de operaţiuni din Orientul Mijlociu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe