Justiţia sub asediu. Danileţ: "Dacă trebuie să iasă şi magistraţii în stradă să înţelegeţi că e groasă, atunci o să facem şi asta!"

Magistraţii români nu vor accepta nepăsători ca Parlamentul să dezbată legi date în favoarea infractorilor, transmite judecătorul Cristi Danileţ, fost membru CSM, anunţând proteste ale judecătorilor.
Justiţia
Justiţia (Captură web)

"Luni, între orele 12-13, judecătorii şi procurorii din judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud vor ieşi în faţa tribunalelor, îmbrăcaţi în robe! Ei vor protesta împotriva modificărilor aduse la legile justiţiei şi a codurilor penal şi de procedură penală. Sperăm că la fel vor proceda magistraţii din celelalte judeţe ale ţării", a anuţat vineri seara, pe Facebook, judecătorul Cristi Danileţ, fost membru CSM.

Anterior, judecătorul precizase că magistraţii români nu vor accepta nepăsători ca Parlamentul să dezbată legi date în favoarea infractorilor.

"Este o ruşine ceea ce se întâmplă. Legile nu se fac pentru anumite persoane. În momentul de faţă judecătorii penalişti şi procurorii discută necesitatea de a intra săptămâna viitoare într-o formă de protest. Aşadar, luni vom anunţa şi noi: SUNTEM CU OCHII PE VOI! Dacă trebuie să iasă şi magistraţii în stradă sa înţelegeţi că e groasă, atunci o să facem şi asta, să vuiască Europa!", scria, pe Facebook, judecătorul Danileţ, fost membru CSM.

Reamintim că, după ce au trecut pe repede-înainte legile Justiţiei prin Camera Deputaţilor şi se pregătesc să facă acelaşi lucru şi în Senat, parlamentarii au început, în comisia condusă de Florin Iordache, să modifice şi Codurile Penale. Motivând armonizarea acestora cu hotărârile CCR (una dintre aceste hotărâri vizând stabilirea de prag pentru abuz în serviciu) şi transpunerea în legislaţia românească a unei directive UE vizând prezumţia de nevinovăţie, aleşii ţării urmează să dea o lovitură fatală justiţiei, legându-i practic de mâini şi de picioare pe procurori. CSM, DNA, DIICOT, Ministerul Public, Asociaţia Procurorilor, toate au criticat în termeni duri amendamentele ce se pregătesc în Comisia lui Iordache.

"Obligativitatea transpunerii Directivei este un pretext pentru a modifica arhitectura procesului penal, în sensul îngreunării până la lipsirea de eficienţă a actului de urmărire penală. Doar astfel poate fi explicată introducerea unor texte care sunt în contradicţie atât cu standardele europene în materie, cât şi cu prevederile interne, validate de Curtea Constituţională. Analiza propunerilor aflate în dezbatere arată că se încearcă o limitare a aplicării unor principii fundamentale (Aflarea adevărului şi Caracterul echitabil al procesului penal) precum şi a unor instituţii esenţiale ale procesului penal (probatoriu, începerea urmăririi penale, măsuri preventive). Adoptarea acestor modificări va duce, totodată, la o limitare a procurorului în îndeplinirea atribuţiilor sale prioritare în materie penală, precum şi în exercitarea rolului său constituţional de a reprezenta, în activitatea judiciară, interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor", a transmis Parchetul General.

La rândul său, şefa DNA a explicat că modificările pe care parlamentarii vor să le aducă la Codurile penale îi vor lăsa pe procurorii anticorupţie fără instrumente eficiente de investigare.

„Vom fi obligaţi ca persoanele anchetate să fie anunţate înainte de orice fel de investigaţii. Ce investigaţii mai poţi să faci, când acea persoană ştie că tu vrei să o investighezi pentru o anumită faptă?”, a afirmat Kovesi. „Dacă un astfel de text intră în vigoare, putem spune că DNA-ul se închide”, a adăugat ea.

Poziţia DIICOT a fost în acelaşi spirit, la fel şi cea a Asociaţiei Procurorilor din România.

În acest context, circa 30 de asociaţii civice, printre care Grupul pentru Dialog Social, Freedom House şi Societatea Timişoara, le-au cerut public magistraţilor să ia atitudine în faţa asaltului fără precedent asupra sistemului judiciar, să refuze intrarea în instanţă în semn de protest şi să-şi întrerupă activitatea ca o formă de opoziţie la încercarea de subordonare de către puterea politică.

Semnatarii apelului atrag atenţia că toate reformele din domeniul judiciar din ultimii 15 ani, în favoarea cetăţeanului, sunt în aceste zile pe punctul să primească "o lovitură mortală". Mai multe informaţii, aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne