Protestul tăcut "Vă vedem din Sibiu" a pus pe jar PSD: Nu ne simţim în siguranţă. E o manifestaţie agresivă

Protestul tăcut din faţa sediului PSD din Sibiu i-a scos din minţi pe social-democraţi, care au lansat o serie de acuzaţii dure la adresa manifestanţilor şi au cerut inclusiv intervenţia instituţiilor de forţă ale statului. Replica protestatarilor nu s-a lăsat mult aşteptată.
Protest Sibiu
Protest Sibiu (Vă vedem din Sibiu / Facebook)

Conducerea PSD Sibiu s-a arătat revoltată marţi, în cadrul unui comunicat de presă, de protestul tăcut din faţa sediului organizaţiei judeţene de partid pe tema modificărilor care vizează legile Justiţiei.

După o zi de protest continuu, pesediştii au acuzat o "manifestaţie agresivă" şi au solicitat - fără succes - intervenţia Jandarmeriei şi a Poliţiei locale pentru "a reinstala ordinea de drept", dar acestea nu au reacţionat.

Apelul de sit-in în faţa PSD Sibiu

"Ce facem? Sit-in-ul este una dintre formele non-violente de protest. Vrem să ne facem vocea auzită de către cei care ar trebui să ne reprezinte în Parlamentul României şi care decid zilele acestea viitorul sistemului judiciar din ţara noastră. De ce? În ciuda tuturor avertisementelor venite din partea Departamentului de Stat al SUA, al ambasadorului SUA, al diverselor asociaţii de magistraţi din România şi al media, parlamentarii români votează zilele astea un pachet de legi din sfera justiţiei prin care efectiv aruncă în aer lupta anticorupţie şi lezează independenţa actului de justiţie, subordonându-l politic.

Ce poţi face tu? Să ni te alături în faţa sediului PSD din Sibiu, în data de 11 decembrie, începând cu ora 12:00. Vrem să fim o prezenţă constantă în faţa sediului pentru a arăta care este poziţia societăţii civile. Se va sta în funcţie de posibilitatea fiecăruia, important e să ne facem vocea auzită, pentru că suntem în ceasul al 12-lea. Acum ori niciodată, e vorba despre prezentul şi viitorul multor generaţii. Nu putem aştepta să vină alţii să ne rezolve problemele, trebuia să ne implicăm", se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

PSD Sibiu ripostează a doua zi

"Sibienii îşi doresc să trăiască în siguranţă într-o ţară civilizată! În urma sesizărilor făcute de mai mulţi locuitori din Sibiu, care au semnalat că sunt deranjaţi de protestul agresiv şi neautorizat al câtorva indivizi care au ocupat abuziv zona pietonală din faţa sediului PSD Sibiu, am decis să aducem la cunoştinţă opiniei publice că maniera în care aceştia au ales să-şi manifeste nemulţumirile este ilegală şi necivilizată. Înainte de toate, PSD Sibiu respectă şi va respecta întotdeauna dreptul la exprimare al cetăţenilor şi dreptul la manifestaţii de stradă, însă doar în condiţiile în care astfel de proteste sunt legale, autorizate şi respectă conduita democratică. De două zile, membrii PSD Sibiu sunt obligaţi să suporte manifestaţiile unui grup de aproximativ 20 de oameni care s-a instalat pe domeniul public, la fereastra sediului partidului, cu mese, scaune şi aparatură electronică (laptopuri, proiectoare) şi s-au branşat ilegal la reţeaua electrică din zonă.

Ieri, protestatarii au manifestat mai multe ore şi au continuat şi după lăsarea întunericului atunci când au proiectat pe zidurile sediului PSD Sibiu lozinci defăimătoare la adresa politicienilor PSD. În condiţiile descrise mai sus, unii dintre aceşti indivizi iresponsabili şi-au adus şi copiii (există filmări şi fotografii în sensul acesta, făcute chiar de ei) pe care i-au ţinut în frig şi pe care i-au obligat să asiste la o manifestaţie agresivă. Cei mici au fost expuşi unui eveniment nepotrivit pentru ei, care i-ar fi putut pune în pericol. Comportamentul protestatarilor ne-a determinat să facem apel către organele de siguranţă şi ordine publică, însă în ciuda insistenţelor, nimeni nu a intervenit să reinstaleze ordinea de drept. Manifestaţiile acestor indivizi continuă şi la această oră. În faţa sediului partidului aceştia au postat pancarte şi deranjează activitatea celor aflaţi în sediul PSD Sibiu dar şi pe oamenii care sunt în zona Pieţei Mari din centrul Sibiului, la Târgul de Crăciun. Ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă astfel de indivizi s-ar fi manifestat abuziv şi agresiv într-o zonă atât de expusă, într-un oraş european? În ce fel ar fi reacţionat autorităţile dacă la Londra sau la Bruxelles un grup de 20 de oameni ar fi demonstrat fără autorizaţie şi şi-ar fi ţinut copiii mici în frig şi ar fi proiectat mesaje pe clădirea unei instituţii cu ajutorul unui proiector racordat ilegal la reţeaua publică de electricitate?

Ne mai întrebăm cum ar fi reacţionat autorităţile din România dacă susţinătorii PSD s-ar fi adunat în faţa unui sediu de partid sau în faţa unei instituţii publice, primărie, consiliu judeţean din Sibiu şi ar fi protestat fără să aibă autorizaţie? Vă reamintim că PSD Sibiu avea pregătite săptămâna trecută mitinguri de susţinere a măsurilor guvernamentale, dar a ţinut să respecte momentele triste prin care zilele acestea trece Casa Regală a României şi a renunţat la manifestaţiile de stradă, aşa cum era şi firesc în zilele de doliu pentru ţara noastră. Facem apel către autorităţi şi le cerem să intervină de urgenţă astfel încât legea să fie respectată şi aplicată. Nu este normal să nu ne simţim în siguranţă într-un oraş european în 2017!"

"Vă vedem din Sibiu - Dreptul la replică sau câte minciuni intră în 7 fraze

"PSD Sibiu a emis un comunicat de presă preluat de agenţii şi de televiziuni, referitor la protestul liniştit cu tema Vă vedem din Sibiu. Aşa cum se ştie, de 31 de ore încoace protestăm paşnic în faţa sediului PSD din Sibiu, pentru a ne exprima dezacordul în legătură cu acţiunile din Parlament prin care PSD trece agresiv legile justiţiei, în pofida tuturor avertismentelor lansate de partenerii noştri strategici (SUA şi UE), organismele profesionale ale magistraţilor (CSM şi 4.000 din cei 7.000 de magistraţi), comisiile internaţionale specializate (Comisia de la Veneţia şi GRECO), societatea civilă şi strada. Aşa cum live-ul aproape neîntrerupt (cu excepţia perioadei când a fost oprit din cauza raportărilor abuzive la Facebook şi unor momente de defecţiuni tehnice) făcut de noi timp de 31 de ore o demonstrează, protestul nostru a fost unul paşnic şi civilizat. Au văzut asta până acum sute de mii de oameni, pe Internet şi la televiziunile de ştiri.

Ca întotdeauna, PSD traduce ceea ce vedem cu toţii într-un mod distorsionat şi mincinos: acolo unde sunt victime care se apără de agresiunile unui Parlament abuziv, PSD vede agresori. Acolo unde sunt oameni paşnici şi civilizaţi, vede brute agresive (oare de ce nu pot ei concepe că pot exista proteste în care să nu fie implicate bâte şi lămpaşe? Le e cumva subconştientul bântuit de astfel de imagini?) E impresionant câte minciuni a reuşit PSD să coaguleze în câteva fraze. O să le luăm pe rând, fără speranţa că le vom putea inventaria pe toate.

PSD minte, în aceste fraze, în ceea ce ţine de :

1. numărul participanţilor (ei spun 20; am fost azi, la ora 12, aproape 200, cum se poate vedea pe înregistrarea disponibilă pe pagina noastră);

2. componenţa grupului nostru (vorbesc de copii aduşi cu forţa în frig; se poate vedea, şi pe înregistrările noastre, probabil şi pe camerele de la sediul PSD, că în cele 31 de ore, au trecut pe la locul protestului foarte puţini copii, însoţiţi întotdeauna de părinţi şi bine protejaţi de frigul care le face rău la protestul anti-PSD, dar le face cumva straniu bine la târgul de Crăciun din Piaţa Mare, la 100 de metri distanţă;

3. atitudinea grupului nostru (am fost, secundă de secundă, liniştiţi, paşnici – şi creativi, ce-i drept, iar creativitatea poate reprezenta pentru PSD o formă de agresiune);

4. legalitatea adunării noastre (pentru adunarea de ieri, întrucât ne aflam în exteriorul unei clădiri aparţinând unei persoane juridice de drept public, protestul nostru tăcut nu avea nevoie de autorizare, conform legii 60/1991; azi, am luat autorizare pentru protest tocmai pentru nu putea exista nici un dubiu juridic);

5. sesizările făcute de cetăţenii Sibiului (nici unul dintre sibieni nu s-a declarat lezat sau măcar deranjat de protestul nostru, ba chiar dimpotrivă, am fost aplaudaţi – ceea ce, din nou, ar putea reprezenta un fapt scandalos pentru PSD);

6. insecuritatea pe care am fi generat-o persoanelor din sediu (am fost mereu fotografiaţi şi filmaţi din sediu de doamne care râdeau şi zâmbeau, semne pe care în general noi nu le asociem cu insecuritatea – dar PSD are un mod propriu de a traduce realitatea, aşa cum spuneam);

7. faptul că am fi aruncat în aer statul de drept (ne mirăm că am reuşit aceasta atât de uşor – câteva sute de parlamentari PSD se străduiesc să facă aceasta de un an întreg, noi am reuşit într-o singură seară, cu un protest tăcut).

Iată 7 minciuni înghesuite în 7 fraze – şi am mai putea continua cu evidenţierea altor falsuri. Ne limităm la acestea, întrucât e limpede că textul comunicatului PSD e mincinos şi distorsionant. Şi conţine, pe lângă minciuni, şi un autodenunţ – acela al punerii de presiune pe autorităţile statului pentru a lua măsuri represive împotriva unui protest paşnic. Spre cinstea lor, autorităţile sibiene au refuzat să răspundă acestor presiuni. Le mulţumim şi le felicităm.

În finalul amplului lui studiu asupra tuturor comunismelor existente vreodată pe planetă, filozoful polonez Leszek Kolakowski aşeza următoarea concluzie generală: dincolo de diferenţele inerente, minciuna e sufletul nemuritor al comunismului. PSD Sibiu tocmai a ilustrat, prin comunicatul lui mincinos, această concluzie a filozofului polonez. #vavedemdinsibiu în continuare."

48 de ore de protest contiunuu

"Se împlinesc 48 de ore de protest continuu în faţa sediului PSD. Vom sărbători printr-un nou flashmob în Zona liberă de corupţie Sibiu. Hai şi tu! Începem la 12 fix. Doar împreună suntem puternici! Coregrafia rămâne aceeaşi ca şi ieri", au transmis, miercuri, protestatarii pe pagina lor Facebook.