Justiţia, în zodia PSD. Parlamentul, somat de CSM să amâne modificarea Codurilor Penale
alte articole
Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii se alătură şi susţine punctele de vedere exprimate recent de Parchetul de pe lângă Înalta Curte, DNA şi DIICOT, precum şi de Asociaţia Procurorilor din România cu privire la propunerile de modificare ale Codului penal şi Codului de procedură penală, transmite CSM într-un comunicat de presă vizând propunerile legislative aflate pe agenda comisiei conduse de autorul OUG 13.
În cadrul documentului, secţia pentru procurori din cadrul CSM critică lipsa de transparenţă şi urgenţa adoptării propunerilor intrate pe rolul comisiei pentru legile Justiţiei, arătând că unele dintre ele vor paraliza capacitatea Ministerului Public de a apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor, în special împotriva celei mai agresive forme de ilicit juridic – ilicitul penal. În aceste condiţii, CSM cere Parlamentului să amâne derularea procesului legislativ în vederea consultării adunărilor generale ale magistraţilor din instanţe şi parchete şi asociaţiilor profesionale.
Redăm comunicatul CSM:
"Secţia pentru procurori din cadrul Consililui Superior al Magistraturii îşi exprimă îngrijorarea atât cu privire la maniera aleasă pentru desfăşurarea acestui proces legislativ – în procedură de urgenţă, fără transparenţă şi fără o prealabilă consultare a magistraţilor – cât şi faţă de conţinutul unora dintre propunerile avansate, care vor paraliza capacitatea Ministerului Public de a-şi desfăşura activitatea în vederea îndeplinirii misiunii constituţionale înscrise în art.131 alin.1 din Constituţia României, aceea de a Lipsa de transparenţă şi urgenţa acestui demers legislativ nu poate fi justificată atâta vreme cât termenul de implementare a directivei europene în legislaţia fiecărui stat membru este 1 aprilie 2018, iar o mare parte din propunerile de modificare avansate exced exigenţelor şi limitelor de reglementare ale acestei directive.
Având în vedere principiul colaborării loiale între puterile statului, Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii adresează Parlamentului României solicitarea de a amâna derularea procesului legislativ în vederea consultării adunărilor generale ale magistraţilor din instanţe şi parchete şi asociaţiilor profesionale. Aceste demersuri consultative vor asigura atât transparenţa procesului legislativ cât şi posibilitatea identificării de către puterea legiuitoare a celor mai adecvate soluţii legislative care să determine şi să garanteze un echilibru necesar în orice societate democratică între interesul general al societăţii de a fi protejată de consecinţele faptelor infracţionale şi interesul legitim al persoanelor anchetate penal de a avea dreptul la un proces echitabil şi de a fi prezumate nevinovate până la o hotărâre definitivă de condamnare."
Reamintim că, după ce au trecut pe repede-înainte legile Justiţiei prin Camera Deputaţilor şi se pregătesc să facă acelaşi lucru şi în Senat, parlamentarii au început, în comisia condusă de Florin Iordache, să modifice şi Codurile Penale. Motivând armonizarea acestora cu hotărârile CCR (una dintre aceste hotărâri vizând stabilirea de prag pentru abuz în serviciu) şi transpunerea în legislaţia românească a unei directive UE vizând prezumţia de nevinovăţie, aleşii ţării urmează să dea o lovitură fatală DNA şi în genere procurorilor, sau, cel puţin, aşa reiese din comunicatele DNA, DIICOT şi Ministerul Public.
"Obligativitatea transpunerii Directivei este un pretext pentru a modifica arhitectura procesului penal, în sensul îngreunării până la lipsirea de eficienţă a actului de urmărire penală. Doar astfel poate fi explicată introducerea unor texte care sunt în contradicţie atât cu standardele europene în materie, cât şi cu prevederile interne, validate de Curtea Constituţională. Analiza propunerilor aflate în dezbatere arată că se încearcă o limitare a aplicării unor principii fundamentale (Aflarea adevărului şi Caracterul echitabil al procesului penal) precum şi a unor instituţii esenţiale ale procesului penal (probatoriu, începerea urmăririi penale, măsuri preventive). Adoptarea acestor modificări va duce, totodată, la o limitare a procurorului în îndeplinirea atribuţiilor sale prioritare în materie penală, precum şi în exercitarea rolului său constituţional de a reprezenta, în activitatea judiciară, interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor", a transmis Parchetul General.
La rândul său, şefa DNA a explicat că modificările pe care parlamentarii vor să le aducă la Codurile penale îi vor lăsa pe procurorii anticorupţie fără instrumente eficiente de investigare.
„Vom fi obligaţi ca persoanele anchetate să fie anunţate înainte de orice fel de investigaţii. Ce investigaţii mai poţi să faci, când acea persoană ştie că tu vrei să o investighezi pentru o anumită faptă?”, a spus Kovesi.
„Dacă un astfel de text intră în vigoare, putem spune că DNA-ul se închide”, a adăugat ea.
Poziţia DIICOT a fost în acelaşi spirit, la fel şi cea a Asociaţiei Procurorilor din România.