Jurnaliştii protestează împotriva arestării lui Traian Berbeceanu

.
. (Epoch Times România)
Epoch Times România
27.10.2013

Arestat pentru fapte de corupţie, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia, Traian Berbeceanu, devine din acuzat acuzator iar opinia publică se ridică în sprijinul lui. Duminică, de la ora 16, jurnalişti şi cetăţeni vor protesta în faţa DIICOT Hunedoara împotriva arestării lui Berbeceanu.

Se pare că dosarul lui Berbeceanu af fi fost unul regizat. Jurnaliştii din presa locală susţin că au dovada că şefii DIICOT de la Bucureşti au aprobat "execuţia" lui Berbeceanu. Conform presei, la o întâlnire care a avut loc la Sibiu, Alina Bica, şeful DIICOT le-ar fi spus şefilor inspectoratelor de poliţie prezenţi la întâlnire că “dacă Berbeceanu asculta şi pleca singur, acum nu avea problemele astea” informează dcnews.

Miercuri, cu o zi înainte să fie arestat preventiv, Traian Berbeceanu declara:

„Sunt un poliţist cinstit, care şi-a făcut datoria. Asistaţi la cea mai mare mârşăvie şi nemernicie pe care am păţit-o eu în 20 de ani de când lucrez în poliţie. Aveţi încredere că o să fie bine şi o să iasă adevărul la iveală. Nu pot să comentez acum legat de cine ar putea sta în spatele acestui demers, ci la momentul potrivit."

Conform deciziei Curţii de Apel Alba Iulia, la cererea procurorilor DIICOT, comisarul şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile sub acuzaţia de "favorizarea infractorului", alături de acesta fiind reţinuţi şi Titus Biriescu şi Ramona Biriescu. Titus Biriescu, unul dintre ceilalţi doi inculpaţi a fost prezent în sala de judecată alături de avocatul său, deoarece îi expirase ordonanţa de reţinere.

La ieşirea din sala de judecată, Biriescu, considerat capul grupului infracţional pe care l-ar fi "favorizat Berbeceanu", a insistat să precizeze că toate acuzaţiile ce i se aduc în acest dosar nu sunt corecte, apoi a susţinut că „domnii procurori au făcut presiuni pentru a face anumite declaraţii despre Traian Berbeceanu”.

La cererea jurnaliştilor, Biriescu a refuzat să comenteze identitatea persoanelor care „au făcut presiuni pentru a face anumite declaraţii despre Traian Berbeceanu”.

Traian Berbeceanu este şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia din 2005. În 2006, sub coordonarea Laurei Codruţa Kovesi, actualul procuror şef al DNA Berbeceanu a participat la o acţiune mare în municipiul Hunedoara în Dosarul Hidra (fier vechi). Ulterior, a fost avansat de două ori înainte de termen. În 2007 a fost numit Poliţistul anului pentru activitatea desfăşurată.

Se pare că în arestarea lui Berbeceanu sunt implicaţi o serie de ofiţeri şi procurori "mânjiţi" ale căror nume ar fi apărut în numeroasele memorii pe care Berbeceanu a declarat că le-a trimis "şefilor" de la Bucureşti.

Fostul şef BCCO acuza că mărturiile depuse împotriva sa au fost obţinute sub presiuni de la infractori care au la activ fapte deosebit de grave, la ordinul unor oficiali corupţi din structurile de stat. Berbeceanu a permis dezvăluiri în instanţă, la momentul oportun.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor