Jurnalisti vestici surprind foametea din Coreea de Nord

Un activist sud-coreean afişează poze cu copii nord-coreeni subnutriţi.
Un activist sud-coreean afişează poze cu copii nord-coreeni subnutriţi. (KIM JAE-HWAN / AFP / Getty Images)

O echipa vestica de televiziune s-a intors dintr-o rara vizita in regiunile agricole cheie din Coreea de Nord cu imagini tulburatoare ale copiilor subnutriti – cele mai recente dovezi ale unei severe crize alimentara in aceasta tara, conform ONU.

Materialul video a fost filmat de reporteri ai agentiei de stiri Reuters care au fost invitati in tara. Agentia sustine ca vizita intr-o provincie agricola critica a fost fara precedent. Echipa a fost monitorizata 24h pe zi de autoritatile ccelui maiparanoic regim comunist din lume.

Multi dintre copiii filmati si fotografiati erau orfani si Reuters afirma ca unii erau atat de subnutriti incat aveau nevoie urgenta de spitalizare si tratament.

Turul de imagine pare organizat cu binecuvantarea autoritatilor comuniste, pentru a invfluenta opinia publica si a stimula fluxul de ajutoare alimentare spre Correa de Nord.

Comunistii coreeni, desi sunt incapabili sa asigure necesarul de alimente pentru populatia pe care o pastoresc, au decis de mai multi ani sa dezvolte programe nucleare costisitoare, care au determinat sanctiuni din partea ONU. Coreea de Nord sub regimul comunist a fost lovita de mai multe perioade de foamete, populatia sa fiind una dintre cele mai subnutrite de pe glob.

Pediatrul Kim Chol Jun a spus agentiei ca o iarna dura si o vara cu inundatii raspandite au contribuit la agravarea problemei. Bineinteles, nu trebuie neglijata politica de izolare a tarii, tratamentul dur aplicat de regimul comunist nord-coreean impotriva propriilor cetateni, faptul ca o mare parte din ajutoarele internationale primite ajung in camarile armatei si oficialilor comunisti nord-coreeni, precum si faptul ca refuzul de a renunta la activitatile nucleare au atras o serie de sanctiuni din partea ONU.

Pak Su Dong, director al unei ferme, a declarat ca recolta de porumb din regiune a fost afectata de doua luni de ploi grele in iulie si august. El a declarat ca ferma asteapta sa recolteze doar aproximativ 15% din recolta preconizata.

Materialul video a fost realizat intr-un moment in care Coreea de Nord incearca sa convinga o lume sceptica ca are nevoie intr-adevar de ajutor international.

Echipele ONU care au vizitat tara spun ca aproximativ un sfert din populatie, sau 6 milioane de oameni, au nevoie urgenta de ajutor alimentar.

Dar guvernele lumii au contribuit cu mai putin de 30% din ceea ce urmaresc Natiunile Unite, deoarece tari precum Statele Unite cer anumite asigurari ca orice ajutor nu va fi redirectionat catre armata sau oficiali guvernamentali.

Unii oficiali sud-coreeni cred ca Nordul doreste sa face provizii alimentare pentru o sarbatoare majora planuita pentru anul viitor. Ministrul sud-coreean al Unificarii, Yuk Woo-ik, a fost citat ca spunand unei comisii parlamentare la sfarsitul saptamanii trecute ca nu considera ca problema alimentara a Nordului este foarte serioasa.

Acea afirmatie vine in contrast puternic cu pozitia lui Marcus Prior de la Programul Alimentar Mondial, care a spus agentiei Reuters ca ratiile alimentare din Coreea de Nord sunt periculos de scazute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe