"Jos labele de pe TVR!" - Pătraru a publicat înregistrările care aruncă în aer conducerea televiziunii

Jurnalistul Dragoş Pătraru a transmis un mesaj tranşant de ziua libertăţii de exprimare: "Jos labele de pe TVR!"
Dragoş Pătraru
Dragoş Pătraru (Facebook)

Dragoş Pătraru şi echipa sa de la "Starea Naţiei" au prezentat public înregistrări care arată cum cei mai importanţi oameni din conducerea TVR - "la ordin politic sau pur şi simplu din slugărnicie" - încearcă să aservească televiziunea publică Puterii, reiese dintr-un material publicat joi, de Ziua Libertăţii de Exprimare, pe blogul jurnalistului.

"Volumul de informaţii este copleşitor. Nu-i putem face faţă. Emisiunea Starea naţiei ne ocupă aproape tot timpul. De duminică seară şi până joi aproape în noapte nu facem altceva. Nimeni din echipă nu lucrează mai puţin de zece ore pe zi la această producţie. Şi încă de multe ori suntem departe de ce am vrea să vă oferim. Avem nevoie de timp, pentru a pune cap la cap toate datele acestei anchete, la care lucrăm de mai bine de 7 luni. Deocamdată, tragem un serios semnal de alarmă cu privire la ce se întâmplă la televiziunea publică. Deşi e greu de spus în ce măsură, într-o societate cu totul strâmbă, un comportament aberant mai poate fi perceput ca atare. Vom vedea.

Am comprimat foarte multe informaţii într-un filmuleţ, reducându-i în ultimele zile serios dimensiunea, pentru a arăta opinia pe care cei mai importanţi oameni ai SRTV – Doina Gradea (preşedinte director general) şi Eduard Dârvariu (Director TVR 1 şi producător executiv) – o au despre TVR, despre misiunea publică a televiziunii, despre legile care guvernează TVR, despre raportarea la putere şi despre jurnalism.

Nu e vorba despre noi şi despre emisiunea Starea naţiei, de aceea am şi anunţat public că nu vom continua aici, dacă lucrurile nu se vor schimba. Mai mult, cu privire la intimidările, ameninţările şi încercările repetate de cenzură, precum şi despre măsurile menite să reducă la minimum audienţa emisiunii vor fi probabil mai multe procese. Unele probe le păstrăm pentru sala de judecată. Aici este vorba despre nişte oameni care – la ordin politic sau pur şi simplu din slugărnicie – vor să aservească televiziunea publică puterii.

Iată filmul pe care l-am făcut! Am decis să nu folosim emisiunea Starea naţiei pentru a-l difuza. Urmează o producţie mult mai mare, cu multe explicaţii şi cu alte multe înregistrări din care reies nu doar abuzurile editoriale făcute de aceşti oameni şi de alţii care, la adăpostul protecţiei politice, îi slujesc, ci şi cele financiare. Vom urca aici şi înregistrările întregi (cele care nu expun sursele noastre), pentru conformitate. Ţin să mulţumesc, în numele echipei Starea naţiei, publicului care ne este alături de mai bine de cinci ani. Fără voi, emisiunea asta nu ar fi prins probabil nici măcar zece ediţii. Cu voi alături de noi, ne apropiem de o mie."

Vă invităm să urmăriţi materialul video de mai sus.