"Jos Băsescu!" e un slogan, o idee, dar nu poate fi un proiect de ţară, susţine Victor Ponta

Liviu Şerbănescu
10.04.2013

alte articole

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)
Liviu Şerbănescu
10.04.2013

Aflat la o dezbatere pe tema "120 de ani de social-democraţie în România", preşedintele PSD Victor Ponta a declarat marţi că "Jos Băsescu!" este un slogan de campanie, o idee, dar nu poate fi şi un proiect de ţară.

"Foarte mulţi alţi colegi vorbesc şi cred că singurul proiect politic despre care trebuie să vorbim în continuare este proiectul "Jos Băsescu!". Eu cred că că "Jos Băsescu!" e un slogan de campanie, e o idee, dar nu poate fi un proiect de de ţară. «Jos Băsescu!» se va întâmpla la anul, din fericire, şi ce facem a doua zi după ce e jos Băsescu?", a precizat Victor Ponta.

Premierul a subliniat apoi că noul proiect al PSD trebuie să fie noul proiect pentru România.

"Cred că noul proiect al PSD, al nostru, ca social-democraţi, e noul proiect pentru România, o Românie fără Băsescu, fără X, fără Y, dar o Românie care să arate altfel, cum vrem noi să facem România, cum vrem să arate un Guvern, cum vrem să se comporte un Guvern, cum vrem să arate un preşedinte şi cum să se comporte un preşedinte, cum vrem să funcţioneze administraţia publică, Justiţia, ce înţelegem cu adevărat prin stat social", a afirmat Victor Ponta.

Ponta: După episodul din vară am avut foarte mult de pierdut. Rana s-a vindecat, dar cicatricea va rămâne întotdeauna

Premierul a precizat la finalul lunii martie că suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, din vara trecută, a lăsat "cicatrici" vizibile pentru încă 20 de ani în cariera sa de politician.

Victor Ponta s-a plâns că a avut foarte mult de pierdut pe plan extern, după ce îşi făcuse relaţii bune cu oficiali europeni, înainte de episodul suspendării.

"Mi-a făcut foarte mult rău, pentru că dacă în 7 mai eram nu doar cel mai tânăr prim-ministru social-democrat, dar eram foarte bine cunoscut, foarte bine conexat, colegii mei, începând cu preşedintele Parlamentului European şi toţi ceilalţi... sigur că după episodul din vară am avut foarte mult de pierdut. Mi-au rămas şi nişte cicatrici. Rana s-a vindecat - cum e povestea cu plagiatul - dar cicatricea va rămâne întotdeauna, şi peste 10 ani, şi peste 20 de ani. Dacă mă întrebaţi de regrete...am regrete cum am şi pentru că nu s-a făcut 50% la referendum", a precizat Ponta.

Premierul a apreciat faptul că a semnat acordul de coabitare cu Băsescu şi a precizat că acesta este un avantaj pentru România.

"Dacă mă întrebaţi dacă cu mintea de acum aş mai face acelaşi lucru, vă spun într-un singur mod care cred că conţine şi răspunsul. În momentul în care, fără să uit nimic din resentimentele personale la adresa domnului Băsescu, am fost de acord să semnez acel acord de colaborare instituţională, înseamnă că am realizat că mai pot să mai trăiesc un an şi jumătate cu domnul Băsescu, pentru că preţul pe care România - nu eu, personal, eu aş putea să devin mai popular dacă mâine mă apuc sa îl suspend din nou pe domnul Băsescu, în mod sigur aş fi mai popular decât acum, când sunt acuzat că am căzut la pace cu preşedintele - dar preţul pentru România este atât de mare, că nu ni l-am putea permite", a declarat Ponta.

Preşedintele Băsescu a fost suspendat în iulie 2012, dar a revenit la Palatul Cotroceni după ce referendumul pentru demiterea sa a fost invalidat din lipsă de cvorum. Ulterior, Ponta şi Băsescu au semnat un acord de coabitare prin care s-au angajat să aibă o relaţie civilizată şi să nu se mai atace în presă.

Ludovic Orban (PNL), despre numirea Codruţei Kovesi la şefia DNA: "Este o trădare. Ponta este marioneta lui Băsescu"

Pe de altă parte, deputatul PNL, Ludovic Orban, a afirmat la începutul lunii aprilie că, prin numirea de către premier a Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Victor Ponta i-a trădat pe români şi a dovedit faptul că "este marioneta lui Traian Băsescu".

"Este o trădare. PNL trebuie să acţioneze cât mai rapid pentru a schimba acest prim-ministru, să convingă PSD să renunţe la acest prim ministru. E o situaţie nouă, total schimbată faţă de ieri. În ce mă priveşte pe mine, Victor Ponta egal Traian Băsescu, e o marionetă a lui Băsescu", a afirmat Ludovic Orban la Realitatea TV.

Deşi după şedinţa de marţi a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), premierul a declarat că nu a făcut nicio nominalizare şi nici nu s-ar fi vorbit despre o persoană anume, ci doar s-a convenit asupra procedurii de urmat, miercuri ministrul interimar al Justiţiei, Victor Ponta a anunţat că a nominalizat-o pe Kovesi pentru conducerea DNA.

Ludovic Orban a susţinut preşedintele PNL, Crin Antonescu nu avea cunoştinţă asupra intenţiilor primului ministru care s-a răzgândit peste noapte. În plus, deputatul liberal a precizat că "PNL a fost împiedicat" să nominalizeze un Ministru al Justiţiei după demisia Monei Pivniceru prin asumarea interimatului la Justiţie.

"Există riscul ca PNL şi PSD să nu mai poată coabita", a mai adăugat Ludovic Orban.

Liberalii şi social-democraţii se vor întâlni miercuri într-o sedinţă de urgenţă a USL. O serie de liberali au afirmat pentru cotidianul “Gândul” că nu au fost informaţi de intenţia lui Ponta, în condiţiile în care şeful Executivului precizase anterior că va pasa responsabilitatea numirilor la DNA şi parchet noului Ministru al Justiţiei, post asumat de PNL. Pe lângă asta, liberalii voiau să hotărască miercuri cine va fi noua lor propunere pentru Ministerul Justiţiei.

Potrivit declaraţiei premierului, în cadrul şedinţei CSM de marţi a fost stabilită respectarea actualei proceduri prevăzută de lege, convenită de fostul ministru Mona Pivniceru cu Comisia Europeană, în care propunerile pentru conducerea Parchetelor va fi făcută de ministrul Justiţiei, acestea necesitând mai apoi avizul CSM şi în ultimă instanţă numirea va fi făcută de preşedintele Traian Băsescu.

Premierul Ponta a trimis, miercuri, lista cu nominalizările, pe care se găseşte Kovesi pentru funcţia de procuror şef al DNA, în timp ce Tiberiu Niţu, propus anterior de Pivniceru şi respins de Băsescu, a fost trecut pe listă pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Alături de Kovesi şi Niţu, au mai fost propuşi Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, Codruţ Olaru - adjunct al procurorului general al Parchetului, Alina Bica - procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Elena Hosu - adjunct al procurorului şef al DIICOT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor