Jia Sixie, autorul primei enciclopedii agricole din China


Jia Sixie, autorul primei enciclopedii agricole din China.
Jia Sixie, autorul primei enciclopedii agricole din China. (Catherine Chang)

Jia Sixie (aproximativ 533 d.Hr.) a fost un agronom remarcabil din Dinastia Wei de Nord. El este cunoscut ca autorul primei enciclopedii agricole a Chinei.

De-a lungul vieţii sale, a fost martor la războaie interminabile şi la distrugerea vieţilor oamenilor. În aceste împrejurări, Jia Sixie a scris o binecunoscută carte de agronomie - "Tehnici principale pentru bunăstarea oamenilor" (Qi Min Yao Shu), care cuprinde numeroase cunoştinţe tradiţionale de agricultură, precum şi experienţa sa pragmatică, observaţii şi experimente, în speranţa de a aduce bogăţie naţiunii şi pace oamenilor.

Din cartea "Qi Min Yao Shu", cititorii îşi pot da seama că agricultura din acele vremuri era bine dezvoltată, multe dintre tehnicile şi practicile înregistrate în carte fiind încă folosite în zilele noastre.

"Qi Min Yao Shu" este cea mai veche şi mai cuprinzătoare carte de agronomie din istoria Chinei. Este compusă din 92 de volume şi aproximativ 1,1 milioane de cuvinte, incluzând agronomie, horticultură (legume şi pomi fructiferi), pădure, păsări de curte şi creşterea animalelor, pescuit, prepararea hranei şi a băuturilor, precum şi alte informaţii despre agricultură şi meşteşuguri etc. Capitolele dedicate agriculturii şi horticulturii reprezintă cele mai importante părţi ale cărţii.

Alături de importanţa momentului şi locului potrivit, cartea mai pune accentul şi pe ameliorarea solului şi pe tehnologiile de cultivare (plug şi praşilă, de exemplu). Sunt tratate de asemenea subiecte precum umiditatea ce ar trebui să fie păstrată în sol, îmbunătăţirea fertilităţii solului şi faptul că este necesară rotaţia culturilor pentru că diferite culturi depind de nutrienţi diferiţi.

În ceea ce priveşte fructele, Jia Sixie se referă în detaliu la procesul de altoire. În privinţa creşterii animalelor, este subliniată importanţa hrănirii şi adăpării. În plus, cartea oferă peste douăzeci de metode viticole. Sunt citate în total 156 de cărţi de referinţă. Această carte a jucat un rol important în istoria agricolă atât în China, cât şi în lume.

"Qi Min Yao Shu" a fost considerată o enciclopedie a agriculturii în China antică, care a compilat sistematic evoluţiile tehnologice agricole de până în timpul dinastiei Wei de Nord. Cartea nu numai că a promovat dezvoltarea agricolă la vremea sa, dar a avut de asemenea, un impact de anvergură asupra oamenilor de ştiinţă din generaţiile viitoare. Ea anunţa cercetările şi dezvoltările viitoare ale agriculturii. Contribuţia sa ştiinţifică nu reprezintă doar un patrimoniu cultural valoros al Chinei, dar, de asemenea, o perlă strălucitoare în ştiinţele naturale vechi ale lumii.