Jaroslaw Kaczynski atacă elita de la Bruxelles pentru că „aruncă cu pietre” în Polonia

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege şi Justiţie, conservator, al Poloniei
Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege şi Justiţie, conservator, al Poloniei (JANEK SKARZYNSKI / AFP / Getty Images)

Liderul partidului de guvernământ al Poloniei a criticat elita UE pentru tratamentul aplicat ţării sale, acuzându-o că „aruncă cu pietre” şi forţează statele membre să ratifice standardele nerealiste.

Jaroslaw Kaczynski, lider al Partidului Lege şi Justiţie (PiS), a apărat democraţia poloneză şi i-a acuzat pe critici că servesc „interese puternice şi încheie acorduri cu puternicii lumii”, făcând referire la elita de la Bruxelles, potrivit Express.co.uk.

Luând cuvântul la o convenţie de partid înaintea alegerilor locale din luna octombrie, el a afirmat: „Am declarat că vom înfrunta o bătălie dificilă şi că vor fi aruncate pietre”.

„Suntem atacaţi pe plan intern şi din afara ţării în moduri care nu ţin cont de realitate şi care urmăresc să afecteze Polonia”.

Kaczynski a adăugat: „Este uşor să serveşti interesele celor mai puternici. Dacă doreşti să serveşti societatea, naţiunea, este mult mai dificil”.

În timpul discursului său, el a mai adresat de asemenea priorităţile de campanie ale partidului său.

El a subliniat nevoia ca Polonia să rămână în blocul european, însă a adăugat că UE forţează statele membre să se conformeze unor standarde care contravin valorilor familiei tradiţionale din Polonia.

Kaczynski a afirmat că aderarea la UE a fost cea mai scurtă cale pentru ca Polonia să fie pe picior de egalitate cu aliaţii occidentali când vine vorba de standardele de viaţă.

„Dar acest lucru nu înseamnă că ar trebui să repetăm greşelile Occidentului şi să devenim infectaţi cu boli sociale care domină spaţiul de acolo”, a adăugat el.

Parlamentarul de 69 de ani, care este şi cel mai influent decident al Poloniei, a orchestrat schimbarea de direcţie a ţării către euroscepticism, valori sociale tradiţionale şi politică economică protecţionistă.

Sub conducerea sa, Polonia a devenit tot mai izolată ca stat membru în sânul Uniunii Europene.

Acest lucru a declanşat critici din partea opozanţilor partidului său, care acuză că PiS şi Kaczynski împing Polonia spre autoritarism.

PiS rămâne în mare parte popular în Polonia, înaintea alegerilor locale, a scrutinului pentru Parlamentul European din mai 2019 şi a alegerilor generale de la sfârşitul anului 2019.

Un rezultat categoric în alegerile locale din luna octombrie îi va oferi partidului PiS o poziţie mai puternică în guvernarea regională şi un cuvânt mai greu de spus în privinţa modului în care vor fi folosite fondurile publice până la alegerile generale de anul viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe