Japonia lovită de taifunul Halong şi de un cutremur de 6,1 grade

Activitate seismică
Activitate seismică (TED ALJIBE / AFP / Getty Images)

Taifunul Halong a ajuns în această dimineaţă, duminică 10 august, în Shikoku, în sud-vestul Japoniei, după ce a provocat anularea a aproximativ 470 de zboruri. Tot în această dimineaţă, nordul Japoniei a fost lovit de un cutremur cu magnitudinea de 6,1.

Însoţit de vânturi de până la 200 km/h, ploi abundente şi valuri de peste 10 metri pe coastă, taifunul Halong a ajuns în apropiere de Aki, în prefectura Kochi, în jurul orei 6, ora locală ( în jurul orei 23 ora României), conform celor declarate de către Agenţia meteorologică japoneză. Reţelele de televiziune au transmis imagini cu valuri enorme.

Prefectura Mie, situată la aproximativ 300 de kilometri vest de Tokyo, a fost pusă în stare de alertă maximă de către Agenţia meteorologică, ceea ce înseamnă că există teama că taifunul ar putea provoca decese şi pagube considerabile.

Într-o notă pe site-ul său, Agenţia a făcut apel la oamenii din regiune, ca aceştia să fie "în alertă maximă din cauza riscului de inundaţii şi alunecărilor de teren", ca urmare a trecerii taifunului. Autorităţile din oraşele Yokkaichi şi Suzuka din nordul regiunii Mie, au "sfătuit" evacuarea a aproximativ 512.000 de locuitori. În general, în toată Japonia au fost evacuate 1.200.000 de persoane.

Televiziunea publică japoneză NHK a raportat că 52 de persoane au fost rănite şi peste 470 de zboruri au fost anulate, provocând perturbări grave pentru mii de turişti blocaţi în aeroporturile din întreaga ţară. Datorită ploilor şi furtunii au fost inundate circa 330 de case şi avariate aproximativ 70 de locuinţe în vestul Japoniei.

În următoarele 24 de ore se aşteaptă precipitaţii de aproximativ 70 cm pe Shikoku, care a fost deja lovită în weekend-ul trecut de un alt taifun. La Tokushima, în insula Shikoku, sediile autorităţilor au recomandat evacuarea a aproximativ 44.000 de locuitori. Cele mai multe dintre feriboturi şi trenuri au fost suspendate, în timp ce drumurile au fost închise în mai multe puncte.

Cutremur de 6,1 grade

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,1 grade a fost înregistrat în nordul Japoniei la ora 06:43 (ora României), în sud-estul insulei Hokkaido, între prefecturile Tohoku si Hokkaido. Agenţia meteorologică japoneză (JMA) a detectat hipocentrul la aproximativ 30 km adâncime, dar pentru moment nu s-a eliberat niciun avertisment de tsunami.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe