Iurie Leancă: Proiectul „Livada Moldovei” va atrage investiţii în economie şi va crea locuri de muncă

(STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.09.2014

Prim-ministrul Iurie Leancă, împreună cu vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Wilhelm Molterer, şi şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, au vizitat livada de mere din satul Zăicana, Criuleni, unde au anunţat aprobarea unui nou proiect de investiţii în economia Republicii Moldova.

Este vorba despre proiectul „Livada Moldovei”, care prevede acordarea de către Banca Europeană de Investiţii (BEI) a unui împrumut de 120 de milioane de euro, în condiţii avantajoase, pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii din sectorul horticol.

Prim-ministrul Iurie Leancă a menţionat că proiectul vine într-o perioadă importantă pentru agricultorii moldoveni, inclusiv în contextul restricţiilor la exporturi pe piaţa din Est, dar şi a deschiderii pieţei europene pentru produsele moldoveneşti. „Noi trebuie să facem astfel incit deschiderea pieţei UE să fie una facilitată şi, avînd Zona de Liber Schimb, exportatorii noştri să poată să ajungă pe piaţa europeană. Şi nu ne limităm doar la piaţa UE, ci negociem şi cu alţi parteneri comerciali”, a subliniat şeful Executivului.

Premierul a mai menţionat că proiectul este important prin abordarea complexă a sectorului – de la producere pînă la vînzare. Astfel, vor fi făcute investiţii în tehnologii şi echipamente, va fi oferită asistenţă instituţiilor responsabile de certificarea, testarea şi acreditarea produselor. De asemenea, se va pune accent pe calitatea educaţiei de profil, dar şi marketing, promovarea pe noi pieţe de desfacere. „Sînt convins că produsele moldoveneşti vor ajunge şi pe piaţa consumatorului european, dar şi pe alte pieţe. Astfel de investiţii înseamnă nu doar tehnologii foarte moderne, ci înseamnă recolte foarte bune şi înseamnă că produsul nostru este foarte competitiv”, a precizat Iurie Leancă.

O inovaţie a proiectului „Livada Moldovei” este că acesta va fi disponibil şi prin intermediul companiilor de leasing. Acest fapt este important deoarece, odată cu deschiderea operaţiunilor de leasing care, spre deosebire de creditul clasic, nu solicită gaj, oferă posibilităţi mai mari tinerilor antreprenori. „Prin asemenea intervenţii vrem să creştem accesibilitatea la aceste resurse, vrem ca fiecare să poată beneficia de ele, vrem să aducem o schimbare pozitivă în activitatea fiecărui antreprenor, indiferent de mărimea acestuia”, a spus Iurie Leancă.

La rîndul său, Wilhelm Molterer a declarat că BEI oferă această asistenţă pentru un sector-cheie al economiei Republicii Moldova. „Fondurile respective vor contribui la creşterea nivelului de trai al cetăţenilor Republicii Moldova şi va permite ţării să beneficieze de Zona de Liber Schimb cu UE", a declarat vicepreşedintele BEI.

„Sînt profund impresionat de progresele înregistrate de ţara dvs, domnule Prim-ministru. Vă felicit pentru ratificarea Acordului de Asociere în Parlament este un pas enorm şi un rezultat al unei munci dificile, uneori chiar foarte dificile al procesului de reforme, iar acum obţineţi beneficii. Acum piaţa europeană este deschisă pentru produsele din ţara voastră şi BEI vă oferă suport în acest proces”, a mai spus Wilhelm Molterer.

Totodată, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menţionat în cadrul evenimentului că Uniunea Europeană a aprobat un suport financiar de 64 milioane de euro pentru Programul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (ENPARD). „Proiectul "Livada Moldovei" va constitui o bună sinergie cu acest program, care va contribui la implementarea Strategiei Agricole şi realizarea unor scopuri şi obiective comune de dezvoltare", a declarat Ambasadorul UE.

Proiectul va fi pus în aplicare prin intermediul Ministerelor Finanţelor şi al Agriculturii. Contribuţia BEI va constitui 300 de milioane de euro. Pe lingă aceasta, proiectul va fi finanţat prin fonduri proprii de la beneficiarii finali, împrumuturi de la băncile comerciale locale şi, eventual, subvenţii de la diverşi donatori, inclusiv Comisia Europeană, prin Facilitatea de investiţii pentru vecinătate (FIV).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor