Iurie Leancă: Igor Dodon dă dovadă din nou de incoerenţă şi ipocrizie

Dodon declară că nu va recunoaşte decizia Curţii Constituţionale dacă va decide numirea ministrului Apărării evitând Preşedinţia. În replică, Leancă susţine că şeful statului ar fi incoerent în declaraţii.
Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova
Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova (independent.md)

În contextul refuzului repetat a lui Igor Dodon de a numi candidatura lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării din motivul că ar fi incompetent şi politizat, liderul Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leancă reiterează că Sturza are experienţă guvernamentală şi un înalt nivel de profesionalism.

În contextul sesizării depuse de Executiv la Curtea Constituţională (CCM) privind procedura de numire a miniştrilor, cu care este contestată de şeful statului, vicepreşedintele Parlamentului îi sugerează lui Igor Dodon că a devenit Preşedintele R. Moldova tot în baza unei decizii a CCM.

Liderul PPEM menţionează că urmând logica lui Dodon, care declară că nu va recunoaşte deciziile „ilegale” ale CCM, apare întrebarea de ce poporul Republicii Moldova trebuie să recunoască un Preşedinte ales în urma unei decizii a CCM. ”Domnule Dodon, a câta oară deja daţi dovadă de lipsă de coerenţă şi ipocrizie?!”

”Spre deosebire de dvs., dle Dodon, care în 2006 aţi fost promovat de către comunişti în baza unor merite necunoscute în fruntea Ministerului Economiei („performanţele” ulterioare le-am văzut cu toţii), Eugen, are o vastă experienţă guvernamentală, ocupând de-a lungul celor 6 ani de activitate posturi de prim rang. Pe parcursul acestei perioade a dat dovadă de un înalt nivel de profesionalism, integritate şi aptitudini manageriale deosebite”, a concluzionat Iurie Leancă.

Menţionăm că Guvernul de la Chişinău a aprobat marţi o decizie prin care sesizează CCM privind interpretarea articolului 98, alineatul (6) din Constituţie, în vederea clarificării acţiunilor care pot fi întreprinse de către Prim-ministru şi deciziilor care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care şeful statului refuză propunerea repetată de numire în funcţie a unui ministru. Potrivit Guvernului, sesizarea este orientată spre evitarea unui blocaj instituţional la Ministerul Apărării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe