Italia: Ministrul de Interne investigat pentru blocarea imigranţilor pe nava Diciotti

Ministrul italian de interne Matteo Salvini
Ministrul italian de interne Matteo Salvini (Alberto Pizzoli/AFP/Getty Images)

Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, este investigat pentru că a dat dispoziţie ca imigranţi salvaţi în largul mării şi care se aflau pe o navă a pazei de coastă italiene să nu debarce într-un port din Sicilia. Între timp, s-a încheiat însă un acord pentru a permite imigranţilor să părăsească nava, precizează Deutsche Welle.

Ancheta procurorilor italieni se va concentra pe “privare ilegală de libertate, arestare ilegală şi abuz de putere”, susţin rapoarte publicate sâmbătă în mass media italiană.

Salvini, liderul partidului anti-imigraţie Liga, a părut să confirme rapoartele media într-un mesaj postat pe Facebook.

“Dacă doriţi să mă interogaţi, sau poate să mă arestaţi din cauză că protejez graniţele şi securitatea ţării mele, sunt mândru de acest lucru şi îl aştept”, a scris el.

În acelaşi timp, guvernul de la Roma a declarat că celor peste 150 de imigranţi de pe nava Diciotti a pazei de coastă italiene li se va permite în curând să debarce după încheierea unui acord în acest sens cu Biserica Catolică, Albania şi Irlanda.

Conform acordului, episcopii italieni vor lua în grijă majoritatea imigranţilor. Albania, care nu este o membră UE, şi Irlanda vor accepta fiecare câte 20 de persoane.

Nava Diciotti a salvat imigranţii din Mediterană în 16 august şi a andocat luni în Catania, Sicilia. Doar copiii şi persoanele bolnave au primit până acum acceptul de a coborî de pe navă. Majoritatea imigranţilor provin din Eritrea.

Nava Diciotti se află în centrul celui mai recent incident între statele UE şi Italia, în condiţiile în care Roma le interzice navelor umanitare şi chiar navelor pazei sale de coastă să debarce imigranţi în porturile italiene.

Guvernul italian cere Uniunii Europene să intervină pentru împărţirea poverii imigranţilor între statele membre, după ce peste 600.000 de persoane au sosit în Italia în ultimii 4 ani.

O întâlnire UE de nivel înalt care a avut loc vineri cu scopul de a găsi soluţii pe termen lung la problema salvării imigranţilor a eşuat să găsească o rezolvare, ceea ce a determinat Italia să ameninţe cu blocarea fondurilor către Uniunea Europeană.

Premierul italian Giuseppe Conte a afirmat sâmbătă seară că Roma ar putea recurge la veto când se va vota noul proiect de buget al UE din cauza acestei probleme, deoarece nu a fost înregistrat niciun progres.

Înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, a cerut statelor UE să găsească o soluţie pentru distribuirea imigranţilor în loc să “participe la o cursă cu privire la cine îşi va asuma cea mai mică responsabilitate pentru persoanele salvate în largul mării”.

Numărul imigranţilor care traversează marea din Africa de Nord spre Italia a scăzut cu 80% în ultimul an din cauza acordurilor de cooperare între UE şi Libia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe