Istorii traditionale chineze (I)- Pangu

Pangu tine cerul deasupra capului.
Pangu tine cerul deasupra capului. (Chen Zhiching/The Epoch Times)

In cinci mii de ani ale culturii traditionale chineze au existat multe mitologii interesante si emotionale. Subiectul celor mai multe mituri antice chineze se refera la originea universului si omului, creativitate culturala si razboaie tribale. De exemplu, cum a fost format pamantul? In vremurile antice parintii depanau copiilor legenda despre universul care a fost creat de catre Pangu.

Cu mult inainte de creatie, universul era haotic si avea forma unui ou mare. Din el s-a nascut Pangu. Pangu a dormit in acest ou mare optsprezece mii de ani. Cand s-a trezit, in interiorul oului era intuneric. Pangu si-a intins bratele si picioarele si oul a plesnit. Energia yang usoara si transparenta s-a inaltat si a devenit cerul albastru. Pe de alta parte, energia yin grea si densa s-a scufundat si a devenit pamantul .. De atunci, universul are cer si pamant.

Pangu a stat intre cer si pamant. De atunci, cu fiece zi cerul se ridica tot mai sus, iar pamantul cobora tot mai jos si devenea tot mai dens. Din cauza aceasta, Pangu a devenit tot mai inalt si inalt. A fost nevoie de alti optsprezece mii ani, pana cand s-a ajuns la limita, cerul nu putea fi mai inalt si pamantul mai jos. In consecinta Pangu a devenit un gigant care sustinea cerul si pamantul, si in acest fel universul nu mai putea reveni la starea haotica de la inceput.

Pangu era singurul om intre cer si pamant. Starile lui emotionale puteau schimba universul. Cand era multumit cerul era senin si cand era furios vremea devenea inchisa. Strigatul lui aducea ploaia si suspinul - vant puternic. Cand clipea - cerul fulgera si tunetul vuia zgomotos.

Au trecut ani lungi, cerul era atat de sus si pamantul atat de jos. Pangu si-a indeplinit misiunea si trupul sau a fost transformat in soare, luna, stele, munti, rauri si vegetatie, etc. In acest fel, el si-a oferit altruist corpul fiintelor umane viitoare.

In ceea ce priveste originea poporului chinez, legendele cele mai raspandite ne-au transmis ca el a fost creat de catre Nu Wa si toti urmasii ei. Pentru a afla povestea ei va rugam asteptati basmul nostru urmator.