Istoric suspendat după ce face publice numele a sute de colaboratori ai Securităţii. Apel la mobilizare!

Cercetătorul Mădălin Hodor este cercetat disciplinar după dezvăluirea unor documente ale fostei Securităţi ce conţineau liste de colaboratori. În presă şi pe Facebook se dă semnalul de mobilizare pentru solidaritate cu tânărul istoric.
Sârmă ghimpată (pixabay.com)
Loredana Diacu
27.05.2018

Mădălin Hodor, istoric şi angajat al CNSAS, este cercetat disciplinar, iar acreditarea de cercetător i-a fost ridicată după ce a îndrăznit să facă publice numele a peste 200 de foşti colaboratori ai Securităţii comuniste, pintre care nume sonore ale momentului: Ioan Aurel Pop (actualul preşedinte al Academiei Române, protejatul lui Florian Coldea), ziaristul Cornel Nistorescu, sociologul Dorel Abraham, atrage atenţia cunoscuta jurnalistă de investigaţie Emilia Şercan, printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

"Mădălin Hodor este unul dintre cei mai vechi angajaţi ai CNSAS, iar de mai mulţi ani semnează articole despre fosta Securitate în Revista 22. Articolul "Adio, bătrâne asasin", scris după moartea ultimului şef al Securităţii, Iulian Vlad, a produs mare deranj în rândul securiştilor. Am citit atacuri incredibile aduse lui Hodor de epigonii lui Vlad în presa aservită vechii şi noii Securităţi. După ce a publicat lista celor 200 de colaboratori, aceeaşi presă scria că Hodor riscă puşcăria pentru "infama" faptă.

Mădălin Hodor şi-a făcut treaba, aşa cum fac mulţi alţii care încearcă să arate cum stau lucrurile. A găsit o listă şi a publicat-o. Avea acest drept pentru că dincolo de statutul de angajat al CNSAS, este şi cercetător acreditat. Mădălin nu a încercat să facă din profesia lui o afacere, cum au făcut mulţi dintre cei care lucrează în CNSAS, despre care o să scriu cu altă ocazie. Îl apără cineva pe Hodor în faţa abuzului şi presiunii la care este supus acum? Noi, cei care ne-am indignat când am citit lista celor 200 de colaboratori, putem noi face ceva? Sau Mădălin va fi încă una dintre vocile reduse la tăcere de Sistem?", scrie jurnalista, catalogând ceea ce i se întâmplă lui Hodor drept o nouă "mostră de reducere a democraţiei în ţara noastră", aluzie la gafa premierului Dăncilă care, în loc să citească de pe foaie "reducem birocraţia" a citit "reducem democraţia".

La rândul său, profesorul Andrei Oişteanu lansează şi el un apel la solidaritate în Revista 22.

"Istoricului Mădălin Hodor i-a fost suspendată calitatea de cercetător al CNSAS şi este anchetat disciplinar pentru simplul fapt că a îndrăznit să scoată la lumină documente privind colaborarea unor intelectuali cu fosta Securitate. Iar noi, ce facem între timp? Asistăm impasibili la încă o scenă de linşaj (cvasi)public? Sau facem un gest minim de solidarizare cu curajosul cercetător Mădălin Hodor? Eu unul optez pentru variantă a doua", scrie Oişteanu.

Reamintim că recent, tânărul istoric Mădălin Hodor, cercetător în cadrul Departamentului de Investigaţii al CNSAS, a descoperit şi publicat în Revista 22 mai multe documente ale fostei Securităţi privind intelectuali din România şi din diaspora, ca fiind “colaboratori” şi “agenţi de influenţă” ai fostei Securităţi în vederea ţinerii sub control şi manipulării emigraţiei româneşti. Dar şi în vederea influenţării presei, a personalităţilor, a instituţiilor şi a cancelariilor occidentale în beneficiul regimului naţional-comunist condus de Ceauşescu în anii ’70-’80.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor