Istoria cultivarii in Dao: Zhang Liang

Zhang Liang incaltand batranul.
Zhang Liang incaltand batranul. (showchina.org)

Zhang Liang (pseudonim, Chzhifan), s-a nascut in regatul Han (provincia Henan). Intr-o zi de iarna, pe cand era copil, mergea pe podul Ishuy din orasul Syapi. Acolo a intalnit un om batran care purta o haina galbena si gluga neagra.

Batranul a aruncat intentionat un pantof de pe pod pe malul raului, si i-a spus lui Zhang Liang: "Baiete, te rog sa-mi aduci pantoful". Zhang Liang nu a ezitat. In ciuda pericolului si a vantului rece, el a coborat de pe pod si i-a adus pantoful batranului. Batranul nu a luat pantoful, dar a intins piciorul si i-a cerut lui Zhang Liang sa-l incalte cu pantoful. Zhang Liang nu a protestat, si cu respect i-a tras mosului pantoful pe picior. Acesta din urma a zambit si a spus: "Baiete, esti foarte promitator. Vino aici maine dimineata si te voi invata unele lucruri."

A doua zi, inainte de rasarit, cand Zhang Liang a ajuns la pod, batranul era deja acolo. Acesta a spus: "Ai ajuns mai tarziu. Astazi nu iti pot preda Tao." Doar a treia oara Zhang Liang a ajuns mai devreme. Mosul i-a inmanat o carte si a spus: "Cand vei fi inteles pe deplin aceasta carte, vei avea capacitatea sa servesti regele, in calitate de consilier militar principal. Daca ai nevoie de ajutorul meu in viitor, vino. Eu sunt piatra galbena de la poalele muntelui Guchen".

Zhang Liang a studiat minutios cartea. A fost capabil sa inteleaga toata complexitatea sa si s-a familiarizat cu tacticile militare. Mai tarziu, l-a ajutat pe Liu Ban, primul imparat al dinastiei Han, sa puna bazele dinastiei si sa reuneasca China.

Generatiile ulterioare au numit cartea, pe care batranul i-a dat-o lui Zhang Liang, "Cartea domnului pietrei galbene." Daca cineva se cultiva urmand acea carte, el devenea foarte puternic, iar corpul sau devenea usor ca o pana. Zhang Liang, si alti taoisti celebri, inclusiv Litszi, au fost buni prieteni.

Intr-o zi Zhang Liang a intalnit patru sau cinci copii care se jucau pe marginea drumului. Un copil canta urmatoarele versuri: "Purtati fusta neagra, intrati pe usa cerului, inclinati-va Mamei de Aur, inclinati-va Arborelui Tata." Nimeni nu a inteles sensul acestor cuvinte cu exceptia lui Zhang Liang.

El s-a apropiat de copil, l-a salutat si a spus: "Esti Copilul de Jad al Regelui Paradisului Oriental. Mama de Aur, pe care ai mentionat-o, este Regina Mama a Paradisului Occidental; Arborele Tatal – Regele Paradisului Oriental. Acestia sunt Yin si Yang, creatorii cerului si pamantului. Toate lucrurile din aceasta lume sunt create de ei. Arborele Tatal - domnul barbatilor nemuritori, si Mama de Aur Vestica – regina femeilor nemuritoare. Atunci cand o persoana ajunge la Tao si devine nemuritor, el trebuie sa apara in fata Reginei Mame a Paradisului Occidental, ridicandu-se la ceruri, si apoi in fata Regelui Estic. Dupa aceea, el se poate ridica la cele trei ceruri ale Claritatii de Jad, Claritatii Inalte si Claritatii Superioare, si sa apara in fata Imparatului Cerului. Aceste versuri pe care baiatul de Jad le fredoneaza, ii invata pe oameni din aceasta lume sa se inchine Regelui Paradisului Oriental si Reginei Mame a Paradisului Occidental".

Dupa ce Zhang Liang a reusit sa-l ajute pe imparatul Liu Ban sa reuneasca China, i s-a acordat titlul de nobil si a fost numit sa slujeasca Cabinetului de ministri. Dupa moartea sa, el a fost ingropat in Lunshouyuyan.

In timpul rebeliunii din Chimey la sfarsitul dinastiei Han, mormantul lui Zhang Liang a fost sapat. Cand sicriul a fost deschis, a fost descoperita doar o perna din lut galben, care s-a ridicat la cer si a disparut intr-o clipa ca un meteor. Nu au fost gasite nici corpul, nici hainele, nici palaria lui Zhang Liang. S-au mai gasit doar cateva articole despre tacticile militare, scrise pe matasa subtire alba.

Legenda spune ca dupa ce Zhang Liang a devenit nemuritor, el a fost numit Gardianul Suprem al Secretului, si deseori il urma pe Tayshan Laotszun (Venerabilul Suprem Suveran), ratacind prin Cerurile Claritatii Superioare. Nepotul sau, Zhang Daolin, a atins, de asemenea, Tao. Aflandu-se pe muntele Kunlun, Zhang Liang l-a vizitat o data.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură