Israelul trage asupra Libanului după un atac al Hezbollah



Soldaţi ai grupării libaneze Hezbollah.
Soldaţi ai grupării libaneze Hezbollah. (Internet Photo)

Israelul a tras marţi asupra poziţiilor ocupate de Hezbollah în sudul Libanului după ce gherilele şiite au declanşat o explozie de-a lungul graniţei, incident în care au fost răniţi doi soldaţi israelieni, fiind cel mai serios înregistrat în ultimele luni.

Armata israeliană a declarat că soldaţii patrulau când a fost declanşat un dispozitiv exploziv. Soldaţii israelieni au descoperit ulterior un al doilea dispozitiv similar pe partea israeliană a graniţei. Forţele israeliene au răspuns apoi cu focuri de artilerie asupra a două poziţii Hezbollah din Liban.

La postul său de televiziune Al Manar, Hezbollah a emis o declaraţie prin care şi-a asumat responsabilitatea pentru explozie, spunând că a vizat o patrulă israeliană.

Israelul şi Libanul se află în stare de război de şase decenii dar zona de graniţă a rămas în mare parte liniştită după războiul lung de o lună din vara anului 2006 între armata israeliană şi Hezbollah. De atunci, au avut loc doar izbucniri izolate de violenţe, însă nimic precum acest ultim incident.

Israelul suspectează că Hezbollah ar urmări să îşi arate muşchii de-a lungul graniţei pentru a devia atenţia de la eforturile sale depuse în lupta contra rebelilor islamişti din Siria. Oficialii israelieni au declarat că atacul de marţi a marcat o escalare a tensiunilor deja existente dar au adăugat că nu se aşteaptă ca situaţia să se transforme într-un conflict total.

“Guvernul libanez şi Hezbollah sunt direct răspunzători pentru această încălcare ostentativă a suveranităţii Israelului”, a declarat lt. col. Peter Lerner, purtător de cuvânt pentru Forţele de Apărare israeliene (IDF). “IDF a răspuns unei agresiuni neprovocate împotriva forţelor sale şi va continua să opereze pentru a menţine securitatea graniţei nordice a Israelului.”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul “a dovedit că poate răspunde puternic împotriva oricărei încercări de a ni se face rău.”

Cu două zile în urmă, soldaţii israelieni au deschis focul după ce au observat o trecere ilegală a graniţei în zona Shebaa. Armata libaneză a declarat că focul israelian a atins unul dintre avanposturile sale şi că un soldat a fost uşor rănit.

Grupul Hezbollah rareori şi-a asumat responsabilitatea pentru atacurile provocate după războiul din 2006.

Grupul este puternic implicat în războiul civil sirian, luptând alături de forţele preşedintelui Bashar al-Assad. De asemenea, atacul împotriva Israelului are loc la două zile după ce opt luptători Hezbollah au fost ucişi într-o acţiune în care membrii Frontului sirian Nusra, ce are legături cu Al-Qaeda, au atacat poziţiile grupului libanez în apropiere de graniţa cu Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe