Israelul neagă implicarea în uciderea în Malaezia a unui om de ştiinţă al Hamas

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a afirmat că omul de ştiinţă al Hamas ucis în Malaezia nu a fost un “sfânt” şi a negat implicarea Mossadului în acest caz. Dar un oficial malaezian a declarat că asasinatul pare să fie actul unor agenţi străini.
Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman
Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman (Getty Images)

Oficiali israelieni au refuzat iniţial să comenteze împuşcarea fatală de sâmbătă, în Malaezia, a omului de ştiinţă Fadi al-Batsh, membru al Hamas, însă ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman a rupt tăcerea duminică, negând implicarea forţelor de securitate ale Israelului în incident.

Lieberman a afirmat în timpul unui interviu la un post de radio israelian că inginerul Batsh nu a fost un “sfânt”, adăugând că a fost un expert în producerea de rachete.

Israelul şi-a manifestat de mult timp îngrijorarea cu privire la atacurile cu rachete comise de Hamas, un grup militant care guvernează Fâşia Gaza.

În timpul războiului din 2014 dintre Israel şi Hamas, grupul militant a lansat sute de rachete asupra teritoriului israelian, însă marea lor majoritate nu şi-au atins ţintele. Hamas continuă să lanseze periodic rachete asupra Israelului, dar majoritatea acestora lovesc zone nepopulate.

Lieberman a sugerat că, în ceea ce priveşte moartea lui Batsh, nu este vorba de activitatea Mossadului, ci mai degrabă a fost rezultatul unei “reglări de conturi” în rândul militanţilor islamişti, deşi nu a oferit nicio dovadă pentru a-şi susţine comentariul.

Vicepremierul malaezian, Ahmad Zahid Hamidi, a declarat că se presupune că suspecţii implicaţi în asasinat, care au fugit de la faţa locului, ar fi europeni având presupuse legături cu o agenţie străină de informaţii, potrivit agenţiei oficiale de ştiri Bernama.

Tensiunile dintre Israel şi Hamas, care militează pentru distrugerea Israelului, s-au amplificat în ultimele săptămâni. Palestinienii din Fâşia Gaza au lansat o serie de proteste de-a lungul frontierei, cerând dreptul de a se reîntoarce la locuinţele pe care le-au pierdut în urmă cu 70 de ani, când s-a format statul israelian.

În timpul protestelor, unii manifestanţi s-au apropiat de gardul de frontieră, au incendiat cauciucuri şi au aruncat cu pietre asupra soldaţilor israelieni care au folosit inclusiv muniţie reală împotriva manifestanţilor. Cel puţin 35 de persoane au fost ucise şi alte câteva sute au fost rănite până acum. Uniunea Europeană şi ONU au criticat Israelul, care a susţinut că îşi apără frontiera.

Separat, armata israeliană a anunţat duminică faptul că 19 palestinieni au fost arestaţi în Cisiordania; 15 dintre ei sunt suspectaţi de afiliere la mişcarea Hamas din Gaza, a precizat armata israeliană, adăugând că suspecţii ar fi fost instruiţi să desfăşoare diferite misiuni în numele Hamas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe