Mutarea Ambasadei României din Israel. Orban: "Guvernul încalcă grav Constituţia României!"

Ludovic Orban somează Guvernul României să renunţe la orice demers instituţional în direcţia mutării Ambasadei României din Israel la Ierusalim şi să revină în cadrul constituţional.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Liderul PNL, Ludovic Orban, a criticat în termeni duri anunţul făcut de Liviu Dragnea privitor la memorandumul adoptat de Guvern în vederea mutării Ambasadei României în Ierusalim. Potrivit lui Orban, Dragnea nu are nicio calitate în materie de politică externă a României iar Guvernul a greşit grav prin adoptarea memorandumului, dând cu piciorul, în câteva secunde, unui efort constant de peste 30 de ani de politică externă a statului român în zonă.

"Din capul locului vreau să fac precizarea că Dragnea nu are nici o calitate în materie de politică externă a statului român şi că nu mi se pare normal ca un lider de partid, chiar dacă este partidul de guvernământ, să facă anunţuri care privesc politica externă a statului român, să influenţeze decizii privitoare la politica externă a României.

Guvernul a greşit grav dacă a adoptat acest memorandum. Prin această decizie dă cu piciorul în câteva secunde unui efort constant de peste 30 de ani de politică externă a statului român în zonă.

De asemenea, încalcă grav Constituţia României deoarece, nici o decizie de politică externă nu poate fi luată fără ca decizia să-i aparţină titularului stabilit de Constituţie în privinţa politicii externe şi anume preşedintelui României.

Prin această decizie, Guvernul PSD-ALDE se situează în afara multor decizii ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, la care România este parte. De asemenea, acţionează în contradictoriu cu decizii luate la nivelul Uniunii Europene în acest domeniu", a precizat Orban, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute vineri.

Liderul PNL a mai avertizat că o astfel de decizie riscă să genereze efecte grave pentru România, efecte nu doar de moment, ci efecte negative care pot să dureze ani sau zeci de ani.

"Fără a fi ostili unei astfel de decizii, vrem să spunem foarte clar că o astfel de decizie nu poate fi luată decât de preşedintele României şi o astfel de decizie nu poate fi luată decât în contextul negocierilor de pace din Orientul Mijlociu, după finalizarea acestor negocieri, în special a negocierilor între cele două părţi", a precizat Ludovic Orban.

În acest context, în calitate de lider PNL, Orban a somat Guvernul să renunţe la orice demers instituţional în această direcţie, să revină în cadrul constituţional şi de asemenea, să respecte deciziile Organizaţiilor în care România este parte parte, cum este Organizaţia Naţiunilor Unite şi, de asemenea, deciziile luate la nivelul Uniunii Europene, privitor la situaţia din Orientul Mijlociu.