Rusia nu poate limita acţiunile Israelului în Siria, susţine ministrul israelian al Apărării

Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman
Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman (Getty Images)

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a afirmat că Tel Aviv-ul nu acceptă trasarea limitelor de către Rusia sau oricare altă ţară cu privire la “acţiunile” sale în Siria.

“Vom menţine o libertate totală de acţiune. Nu vom accepta nicio limitare când vine vorba de apărarea ... intereselor noastre”, a declarat Lieberman într-un interviu video la site-ul de ştiri Walla.

“Dar nu vrem să îi provocăm pe ruşi. Avem deschisă o linie de comunicare la nivelul ofiţerilor superiori. Ruşii ne înţeleg şi, timp de ani de zile, am reuşit să evităm neînţelegerile cu ei în Siria”, a adăugat el.

Apoi, Lieberman a acuzat că Iranul urmăreşte să îşi consolideze prezenţa militară în Siria şi prezintă o ameninţare pentru Israel.

“Nu vom tolera o forţă militară iraniană semnificativă în Siria în forma porturilor şi aeroporturilor militare sau a desfăşurării de arme sofisticate”, a adăugat el.

Remarcile au fost făcute în aceeaşi zi în care publicaţia The New York Times, citând o sursă militară israeliană anonimă, a precizat că Israelul a fost implicat în atacul aerian fatal asupra bazei aeriene Tiyas, din 9 aprilie, cunoscută sub numele de T-4, din apropierea oraşului sirian Palmira.

Agenţia de ştiri Interfax a citat Ministerul rus al Apărării afirmând că două avioane de luptă F-15 israeliene au desfăşurat atacul din spaţiul aerian libanez.

“Atacul israelian asupra bazei aeriene T-4 a fost desfăşurat cu avioane F-15 care au lansat mai multe rachete din teritoriul libanez”, a afirmat o sursă militară siriană.

Iranul a condamnat puternic atacul regimului israelian asupra bazei aeriene, susţinând că reprezintă o gravă încălcare a dreptului internaţional, care va ajuta la întărirea teroriştilor.

“Agresiunea regimului israelian împotriva Siriei este o încălcare a suveranităţii naţionale şi a integrităţii teritoriale a acestei ţări şi merge împotriva tuturor regulamentelor şi principiilor internaţionale”, a afirmat Bahram Qassemi, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian.

Siria este zguduită de război din martie 2011. Guvernul sirian acuză regimul israelian şi aliaţii săi occidentali şi regionali de faptul că ajută grupurile militante care provoacă haos în Siria.