Israel: anchetă penală lansată asupra achiziţionării a 3 submarine germane

Contractul de achiziţionare a trei submarine încheiat între Israel şi o companie germană este obiectul unui proces penal, care îl implică pe avocatul premierului israelian. Fostul ministrul al Apărării a declarat că achiziţia celor trei submarine nu era necesară.
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Captură Foto)

Procurorul general al Israelului a confirmat luni deschiderea unei anchete penale asupra unui contract de achiziţionare de submarine ce a fost încheiat între Ministerul israelian al Apărării şi conglomeratul german ThyssenKrupp.

Contractul pentru cumpărarea a trei submarine Dolphin, la o valoare estimată de 1,4 miliarde de dolari, a ajuns în atenţia publicului după ce a ieşit la iveală faptul că David Shimron – vărul premierului israelian Benjamin Netanyahu şi propriul său avocat - îl reprezintă pe agentul local al ThyssenKrupp.

Lucrurile s-au complicat după ce fostul ministru al Apărării, Moshe Yaalon, a declarat că a fost marginalizat în ceea ce priveşte planurile de cumpărare a submarinelor, care s-aau derulat în continuare după ce Yaalon a fost înlocuit anul trecut.

Yaalon a declarat că s-a opus cu tărie contractului, din moment ce respectivele submarine – pe lângă altele 6 deja comandate – nu erau necesare.

Anterior, mass media israeliană a susţinut că durat mai puţin de un an pentru a fi finalizat contractul, în timp ce concluzionarea altor contracte militare poate dura mai mulţi ani.

Netanyahu nu ar fi implicat

Ministerul israelian al Justiţiei a subliniat luni că Netanyahu nu este suspect în acest caz, dar a confirmat că, pe baza dovezilor colectate de poliţie, are loc în prezent o investigaţie cuprinzătoare.

Unele dovezi ridică suspiciuni că anumite persoane implicate în achiziţionarea celor trei submarine au comis “crime ce aparţin domeniului corupţiei publice”, conform unei declaraţii publicate de minister.

Atât Netanyahu cât şi Shimron au negat orice infracţiune, în timp ce compania germană ThyssenKrupp Marine Systems din Kiel a declarat că nu are nicio o legătură contractuală cu avocatul.

Alte acuzaţii

De asemenea, premierul Netanyahu este investigat separat pentru presupuse fapte de corupţie, şi anume pentru că ar fi primit cadouri de la un om de afaceri israelian şi de la regizorul hollywoodian Arnon Milchan.

În plus, premierul este anchetat şi pentru suspiciunea că ar fi urmărit să încheie un contract secret cu Amnon Moses, directorul ziarului israelian Yediot Aharonot.

Netanyahu a precizat că ambele acuzaţii sunt nefondate.

După anunţarea investigaţiei asupra contractului pentru achiziţionare de submarine, Shimron a declarat că va coopera cu investigatorii şi că este încrezător că descoperirile îi vor confirma nevinovăţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe