Netanyahu cere Statelor Unite să recunoască Înălţimile Golan ca parte a Israelului

În timpul vizitei sale la Casa Albă, premierul israelian a cerut administraţiei preşedintelui Trump să recunoască Înălţimile Golan, confiscate de la Siria, drept teritoriu israelian.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut administraţiei preşedintelui american Donald Trump să recunoască Înălţimile Golan ale Siriei ca parte a teritoriului israelian.

Israelul a ocupat Înălţimile Golan şi apoi le-a anexat efectiv în 1981 într-o mişcare care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională. Nici SUA nu a recunoscut anexarea regiunii montane, de importanţă strategică pentru Israel.

Netanyahu a făcut această cerere în timpul întâlnirii sale de miercuri cu Trump la Casa Albă, dar reacţia liderului american nu a fost ieşită din comun, potrivit premierului israelian, care a făcut declaraţii reporterilor.

Regimul israelian a construit zeci de colonii în Înălţimile Golan ocupate şi a folosit regiunea pentru a desfăşura mai multe operaţiuni militare împotriva guvernului sirian.

În decembrie 2016, Adunarea Generală a ONU a adoptat din nou o rezoluţie prin care a cerea Israelului să se retragă din Înălţimile Golan ale Siriei.

Siria susţine că Israelul şi aliaţii săi occidentali şi regionali ajută grupurile militante jihadiste care operează în interiorul său. Mai mult, regimul israelian a înfiinţat spitale de campanie în Înălţimile Golan pentru a trata militanţii răniţi.

Armata siriană a capturat în repetate rânduri cantităţi mari de arme şi echipamente militare avansate de producţie israeliană din mâinile militanţilor sirieni susţinuţi de forţe externe.

În timpul întâlnirii de miercuri, Trump şi Netanyahu au discutat de asemenea despre criza siriană, iar premierul israelian a susţinut că Tel Aviv-ul nu are niciun interes să se implice în acel conflict.

Totuşi, Netanyahu a susţinut că Israelul va lua măsuri pentru a opri orice ameninţare potenţială la adresa securităţii sale - o referire probabilă către Teheran şi organiza'ia teroristă Hezbollah.

Premierul israelian se află în SUA pentru o resetare a relaţiilor cu Washingtonul, după o perioadă tensionată cu SUA în timpul administraţiei fostului preşedinte Barack Obama.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe