Islamiştii se revoltă în Tunisia după ce un marş important a fost interzis

Tulburări în Tunis, 19 mai  2013
Tulburări în Tunis, 19 mai  2013 (KHALIL / AFP / Getty Images)

Islamiştii radicali din Tunisia s-au angajat în lupte de stradă cu poliţia, după ce autorităţile le-au interzis câtorva mii dintre ei să organizeze o conferinţă anuală în centrul ţării.

Activiştii radicali, cunoscuţi sub numele de salafişti, au aruncat cu pietre în numărul mare de poliţişti tunisieni desfăşuraţi în oraşul central Kairouan, pentru a-i împiedica să se adune duminică. Poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene la acţiunea protestărilor de a arunca cu pietre.
Guvernul tunisian a interzis conferinţa grupului Ansar al-Shariah pentru că ar fi o ameninţare la adresa ordinii publice. Grupul sprijină în mod deschis Al-Qaeda.

Unii suporterii Ansar al-Shariah au încercat să se adune într-o suburbie a capitalei Tunis duminică şi au aruncat cu pietre în autorităţi, fiind înfuriaţi de interdicţia impusă. Poliţia din districtul Ettadamen a tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii.

Grupurile musulmane ultraconservatoare au încercat să-şi extindă influenţa în Tunisia, atacând ceea ce ei văd ca semne de împietate. Tunisienii laici şi-au exprimat îngrijorarea, temându-se că salafiştii vor încerca să impună punctele lor de vedere stricte asupra altor persoane şi să submineze libertăţile individuale şi democraţia.

Unele informaţii pentru acest raport au fost furnizate de AP, AFP şi Reuters.