Iscoadele Partidului Comunist Chinez împânzesc vestul. Consilier la Parlamentul UE, arestat pentru spionaj în favoarea Chinei

(Captură Imagine)
Redacţia
23.04.2024

Un consilier al unui membru al Parlamentului European din partea partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a fost arestat de poliţia germană, fiind suspectat de spionaj "deosebit de grav" în favoarea Chinei, relatează Reuters.

Procurorii l-au identificat ca fiind Jian G. într-o declaraţie făcută marţi şi l-au acuzat că a transmis informaţii despre discuţiile din legislativul Uniunii Europene serviciilor de informaţii chineze.

Site-ul web al lui Maximilian Krah, principalul candidat al AfD la alegerile din iunie pentru Adunare, îl menţionează pe Jian Guo ca fiind unul dintre asistenţii săi. Krah a declarat că a aflat de arestarea lui Guo din mass-media şi că va înceta să mai lucreze cu acesta dacă acuzaţiile se vor dovedi a fi reale.

Cazul vine după alte acuzaţii de spionaj recente în slujba guvernului comunist de la Beijing.

Luni, trei cetăţeni germani au fost arestaţi, fiind suspectaţi că au predat Chinei tehnologie cu aplicaţii militare.

În aceeaşi zi, doi bărbaţi au fost acuzaţi în Marea Britanie de spionaj pentru China, dintre care unul ar fi lucrat ca cercetător parlamentar pentru un important deputat din Partidul Conservator aflat la guvernare.

Iar la 25 martie, SUA şi Marea Britanie au acuzat Beijingul de spionaj cibernetic împotriva a milioane de persoane, inclusiv legislatori, academicieni şi jurnalişti, precum şi împotriva unor companii, inclusiv contractori din domeniul apărării.

Asistentul, care a locuit la Bruxelles şi în oraşul german Dresda, a spionat, de asemenea, personalităţi din opoziţia chineză din Germania, au declarat procurorii. El a fost arestat luni în Dresda, iar apartamentele sale au fost percheziţionate.

"El este acuzat de un caz deosebit de grav, respectiv că a lucrat pentru un serviciu secret străin", se arată în comunicat.

În urmă cu două săptămâni, ziarul ceh Denik Na şi revista germană Der Spiegel au relatat că un alt candidat al AfD la alegerile pentru Parlamentul European, deputatul german Petr Bystron, a primit bani de la un site media pro-rusesc. AfD a declarat că Bystron a negat acuzaţia.

Konstantin von Notz, care conduce comisia parlamentară ce supraveghează serviciile de informaţii din Germania, a declarat că acestea nu sunt doar cazuri individuale, ci indică o problemă mai amplă a AfD.

"AfD este un partid al dictatorilor. Ei nu încearcă să îşi ascundă dispreţul faţă de democraţia noastră şi faţă de statul de drept. Iar acest lucru îi face în mod clar pe politicienii lor susceptibili de a fi influenţaţi şi dirijaţi de China şi Rusia", a spus el.

Un purtător de cuvânt al AfD a declarat că arestarea de luni a fost "foarte tulburătoare" şi a promis că partidul va sprijini ancheta.

Ameninţările chineze şi ruse se intensifică

Ministrul de Interne Nancy Faeser a declarat că, dacă se dovedeşte că acuzaţiile sunt reale, este vorba de "un atac la adresa democraţiei europene din interior", menţionând că serviciile de securitate din Germania au amplificat masiv contraspionajul din cauza ameninţărilor hibride ruseşti şi a spionajului chinezesc.

În urmă cu un an, Krah respinsese acuzaţiile potrivit cărora consilierul său făcea lobby pentru China ca fiind calomnii la adresa sa.

"Este vorba despre un colaborator născut în China. Este cetăţean german, membru AfD, a studiat la Dresda şi vorbeşte fluent germana şi engleza. Se răspândesc o mulţime de minciuni", a scris el pe platforma de socializare X.

Ambasada Chinei nu a răspuns imediat, marţi, la solicitările de comentarii.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a declarat, în cadrul unei şedinţe de informare, că rapoartele privind spionajul chinezesc în Europa sunt "exagerări" şi "menite să discrediteze şi să suprime China".

Cancelarul Olaf Scholz a vizitat China săptămâna trecută pentru a îmbunătăţi relaţiile economice cu cel mai mare partener comercial al Germaniei şi pentru a aborda divergenţe precum sprijinul acordat de China Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor