ISC a solicitat Judecătoriei Sectorului 1 încuviinţarea executării silite a altor trei inculpaţi în dosarul "Trofeul calităţii"

Adrian Năstase la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ)
Adrian Năstase la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) (Epoch Times România)

Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a solicitat Judecătoriei Sectorului 1 încuviinţarea executării silite, alături de fostul prim-ministru Adrian Năstase, a altor trei inculpaţi condamnaţi definitiv în dosarul "Trofeul Calităţii", notează B1 TV. Solicitarea va fi judecată vineri, de instanţă.

Cei trei inculpaţi sunt Diana Gasparovici şi soţii Mariana Ioana şi Bogdan Popovici. Conform ISC, prejudiciu adus statului de fostul premier Adrian Năstase şi de cei trei inculpaţi din dosarul "Trofeul Calităţii" se ridică la aproximativ 1.400.000 de euro.

Pe 1 februarie, Judecătoria Sectorului 1 a decis executarea silită a lui Adrian Năstase în dosarul în care Inspectoratul de Stat în Construcţii a cerut recuperarea prejudiciului adus statului de fostul prim-ministru şi de ceilalţi inculpaţi din dosarul "Trofeul calităţii", care se ridică, potrivit ISC, la circa 1.400.000 de euro.

Cererea Inspectoratului de Stat în Construcţii de încuviinţare a executării silite a lui Adrian Năstase a fost aprobată pe 1 februarie de Judecătoria Sectorului 1. Măsura a fost luată pentru acoperirea prejudiciului de peste 3,3 milioane de lei din dosarul "Trofeul Calităţii", în care fostul premier a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie.

Când se va trece la executarea silită, dacă Năstase nu va accepta să achite suma datorată, politicianul ar putea rămâne fără casa lui din strada Zambaccian din Capitală, ferma de la Cornu sau mai multe tablouri.

Fostul premier nu ar avea în conturi suma necesară pentru a putea achita prejudiciul din dosarul "Trofeul Calităţii", după cum reiese din declaraţia sa de avere din iulie 2012, relatează Realitatea TV.

Adrian Năstase figurează în declaraţie cu două terenuri, unul agricol şi unul intravilan, pe care le deţine împreună cu soţia sa, un apartament de 280 de mp în Capitală, bijuterii, tablouri şi alte bunuri în valoare de 40.000 de lei şi 1.500 de dolari. În conturi, Năstase are circa 1.500.000 de lei şi aproape 200.000 de euro.

Adrian Năstase se află în prezent la Penitenciarul Jilava şi aşteaptă eliberarea condiţionată în cursul acestei luni.

Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul Calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie.

Instanţa a decis să menţină dispoziţiile sentinţei date de prima instanţă prin care Adrian Năstase, Jianu Irina Paula, Popovici Bogdan, Popovici Mariana Ioana, Vasile Mihail Cristian, Diana Gasparovici, SC A Rond SRL, SC Eurografica SRL sunt obligaţi să plătească despăgubiri civile în valoare totală de 6.481.383 lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne